Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výskyt a stanovení bifidobakterií v mléčných výrobcích a potravních doplňcích

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F01%3A00002705" target="_blank" >RIV/60460709:41210/01:00002705 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výskyt a stanovení bifidobakterií v mléčných výrobcích a potravních doplňcích

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bifidobakterie jsou často používány jako probiotické kultury. Tyto bakterie jsou zejména v poslední době přidávány do fermentovaných mléčných výrobků, sýrů, cukrovinek, zmrzlin a rozličných potravních doplňků. Tato práce popisuje stanovení a izolaci bifidobakterií z komerčních produktů zakoupených na českém a zahraničním trhu. Vybrané izoláty byly identifikovány a charakterizovány. Výrobky lze podle zjištěných počtů bifidobakterií rozdělit na produkty s pravidelným a vysokým výskytem bifidobakterií (počty bifidobakterií okolo 106 /g , lyofilizované preparáty, některé mléčné fermentované výrobky), výrobky s nepravidelným nebo nízkým výskytem bifidobakterií (některé mléčné fermentované výrobky, másla) a výrobky ve kterých nebyly bifidobakterie nalezeny(některé potravní doplňky). Kmeny izolované z mléčných kvašených výrobků byly většinou identifikovány jako Bifidobacterium animalis. Izolované kmeny byly zpravidla odolnější vůči žluči v porovnání se sbírkovými kmeny a měly rozdílné růstové

  • Název v anglickém jazyce

    Occurrence and determonation of bifidobacteria in fermented milk products and food supplements.

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the present work was the enumeration and isolation of bifidobacteria in fermented milk products, other food, lyophilised preparates, and food supplements. The products tested were purchased on Europe market. The product tested could be dividedinto three groups: 1) Products with high concentration of bifidobacteria (> 106/g; lyophilised powders, some fermented milk products). 2) Products with variable or low occurrence of bifidobacteria (some fermented milk products, butter). 3) Products which claimed the presence of bifidobacteria but no bifidobacteria were found (some food supplements). Eight isolates of bifidobacteria from fermented milk products were characterised and identified to the species level. Seven strains out of them were identified as Bifidobacterium animalis. The remaining one was identified as B. pseudolongum. The strains isolated from fermented products were more resistant to bile compared to human isolates.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2001

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník celostátní přehlídky sýrů "Mléko a sýry 2001"

  • ISBN

    80-86238-12-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    83-86

  • Název nakladatele

    ČMsM

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    1. 1. 2001

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku