Identifikace bifidobakterií izolovaných z mléčných kvašených výrobků.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F99%3A00000064" target="_blank" >RIV/60460709:41210/99:00000064 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Identifikace bifidobakterií izolovaných z mléčných kvašených výrobků.
Popis výsledku v původním jazyce
Bylo izolováno 12 kmenů bifidobakterií, 8 z mléčných kvašených výrobků a 4 z výkalů kojenců. Kmeny byly identifikovány na úroveň rodu pomocí důkazu fruktózo-6-fosfát fosfoketolázy. Následně byly všechny izoláty společně s pěti sbírkovými kmeny (Bifidobacterium bifidum ATCC 29 521, B. bifidum CCM 3762, B. breve ATCC 15 700, B. infantis MILCOM 94 a B. longum ATCC 15 707) identifikovány na úroveň druhu pomocí počítačového programu Bacter (INRA, Lille, Francie). Kmeny izolované zmléčných kvašených výrobkůbyly identifikovány jako B. animalis (7 kmenů) a B. pseudolongum (1 kmen). Kmeny obdržené z ATCC a CCM byly identifikovány shodně se sbírkovým označením. Naproti tomu B. infantis MILCOM 94 byl identifikován jako B. animalis. Všechny kmeny izolované z výkalů kojenců byly identifikovány jako B. longum. Z výsledků vyplývá, že všechny kmeny izolované z mléčných výrobků pravděpodobně pocházely z trávicího traktu zvířat.
Název v anglickém jazyce
Identifikation of bifidobacteria isolated from fermented milk products.
Popis výsledku anglicky
Twelve strains of bifidobacteria were isolated from fermented milk (8 strains) and infant faeces (4 strains). All strains were idntified to the genus level using fructose-6-phosphate phopsphoketolase. Subsequently all strains were identified to the species level using computer program "Bacter" (Inra , Lille, France). Strains isolated from fermented milks were identified as a Bifidobacterium animalis (6 strains) or Bifidobacterium pseudolongum (1 strain). All strain isolated from infant faeces were identified as B. longum. The results suggest that all strains isolated from milk were of animal origin.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA524%2F99%2F0480" target="_blank" >GA524/99/0480: Stanovení bifidobakterií a vliv oligosacharidů na biochemické a mikrobiologické charakteristiky trávicího traktu hospodářských a laboratorních zvířat</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
1999
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník konference Aktuální problematika mikrobiologie potravin
ISBN
—
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Název nakladatele
Česká společnost mikrobiologická, Praha, Česká republika
Místo vydání
Liblice, Česká republika
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—