Mastné kyseliny v syrovém a vařeném kuřecím mase při různém obsahu a zdroji mědi v krmné směsi
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F01%3A00002732" target="_blank" >RIV/60460709:41210/01:00002732 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mastné kyseliny v syrovém a vařeném kuřecím mase při různém obsahu a zdroji mědi v krmné směsi
Popis výsledku v původním jazyce
Do pokusu bylo zařazeno 600 ks brojlerových kohoutků Ross 208. Jednodenní kohoutci byli náhodně rozděleni do 4 skupin po 150 ks a krmeni po celou dobu výkrmu sypkou isonotrogenní a isoenergetickou krmnou směsí se zastoupením 5% řepkového oleje a 50 mg/kgvitamínu E. Kontrolní skupina - I. byla bez přídavku mědi, pokusné skupiny pak s aplikací odlišného množství a zdroje mědi: II. skupina 35 mg/kg Cu a III. skupina 175 mg/kg Cu ve formě CuSO4.5H2O, dieta IV. skupiny pak obsahovala 175 mg/kg Cu ve formě bioplexu (chelátová forma).
Název v anglickém jazyce
Fatty acid profiles of raw and cooked meat of chickens fed feed mixtures with different concentrations of copper sulphate pentahydrate and cu-glycine
Popis výsledku anglicky
The objective of the present study was to investigate the effect of cooking and different cooper sources and levels on fatty acid profile of leg meat of broilers. Male Ross 208 broilers were fed a diet based on wheat, maise and soya, supplemented with rapeseed oil (group 1), copper sulphate pentahydrate at 35 mg Cu/kg (group 2), copper sulphate pentahydrate at 175 mg Cu/kg (group 3) or Cu-glycine at 175 mg Cu/kg (group 4). Leg meat with skin was cooked inside polyethylene bags in water bath at 85oC. Cooked meat were ground and mixed with juice. Lipids of raw and cooked meat were extracted, trans-methylated and methyl esters analyzed using a Hewlett-Packard 5890 gas chromatograph. Cooking reduced concentration of tissue polyunsaturated fatty acids (PUFA). On the other hand, cooking increased concentration of saturated and monounsaturated fatty acids. Cooking also slightly lowered the n6: n3 ratio of PUFA.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
IV. Kábrtovy dietetické dny, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno,
ISBN
—
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
201-207
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
20. 9. 2001
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—