Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Microwawe treatment and drying of germinated pea.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F02%3A00004113" target="_blank" >RIV/60460709:41210/02:00004113 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Microwawe treatment and drying of germinated pea.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Germination of grain legumes is possible to use as the most effective way to decreasing of high content of a-galactooligosaccharides. After 2 days of germination content of a-galactooligosaccharides was reduced to 38 % and 45 % of variety original value.The goal of the processing after two days of pea germination is to dry germinated pea to final moisture content 12-14 %. The very interesting results were obtained when microwave heating was used as preliminary treatment before hot air drying. The effect of microwave treatment is in shortening and improvement of drying. For evaluation of microwave heating to chemical composition of germinated pea the contents of soluble carbohydrates (sucrose, raffinose, stachyose and verbascose), proteins and trypsininhibitor activity were measured. Germinated pea was used for preparation of fresh vegetable salad and pea soups and these pea dishes were senzory evaluated.

  • Název v anglickém jazyce

    Microwawe treatment and drying of germinated pea.

  • Popis výsledku anglicky

    Germination of grain legumes is possible to use as the most effective way to decreasing of high content of a-galactooligosaccharides. After 2 days of germination content of a-galactooligosaccharides was reduced to 38 % and 45 % of variety original value.The goal of the processing after two days of pea germination is to dry germinated pea to final moisture content 12-14 %. The very interesting results were obtained when microwave heating was used as preliminary treatment before hot air drying. The effect of microwave treatment is in shortening and improvement of drying. For evaluation of microwave heating to chemical composition of germinated pea the contents of soluble carbohydrates (sucrose, raffinose, stachyose and verbascose), proteins and trypsininhibitor activity were measured. Germinated pea was used for preparation of fresh vegetable salad and pea soups and these pea dishes were senzory evaluated.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2002

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    20

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    23-30

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus