Obsah celkových polyfenolických látek a resveratrolu v Ryzlinku rýnském
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F03%3A00005153" target="_blank" >RIV/60460709:41210/03:00005153 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah celkových polyfenolických látek a resveratrolu v Ryzlinku rýnském
Popis výsledku v původním jazyce
V lidské výživě je víno významným zdrojem antioxidantů a resveratrolu. Ve vzorcích Ryzlinku rýnského vypěstovaného v různých vinařských oblastech ČR byl sledován obsah celkových polyfenolických látek (CP) a resveratrolu. Obsah CP byl stanovován modifikovanou metodou stanovení spektrofotometricky pomocí Folin-Ciocalteuova činidla. Pro stanovení resveratrolu byla použita HPLC metoda s isokratickou elucí. Obsah CP i resveratrolu v Ryzlinku rýnském byl nejvíce ovlivněn pěstební vinařskou oblastí a ročníkem,je však ovlivněn také technologickým zpracováním. Nejvyšší obsah resveratrolu byl naměřen ve vínech z roudnické oblasti (0,218 - 0,421 mg.l-1), u pozdního sběru (0,06 - 0,36 mg.l-1) a u ročníku - 1994 (0,07 - 0,42 mg.l-1). Nejvyšší obsah CP byl naměřen ve vínech ze žernosecké oblasti (271 - 392 mg.l-1), u ročníku 1994 (392 - 532,7 mg.l-1) . Nejnižší obsah resveratrolu byl naměřen ve vínech z žernosecké oblasti (0,06 - 0,18 mg.l-1), u třídy odrůdové jakostní (0,02 - 0,14 mg.l-1) a u roční
Název v anglickém jazyce
Content of total polyphenol content and resveratrol in Riesling
Popis výsledku anglicky
wine is in human nutrition significant source of antioxidants and resveratrol. In the samples of Riesling total polyphenol content was determined spectrophotometrically with Folin-Ciocalteau reagent and resveratrol with HPLC method. Contents were influenced mainly by the locality of cultivation, year of cultivation and the the technology of production. There were significant differences.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník souhrnů sdělení 30. semináře o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
80-7157-648-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
6
Název nakladatele
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
20. 2. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—