Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah celkových polyfenolických látek a resveratrolu v Ryzlinku rýnském

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F03%3A00005153" target="_blank" >RIV/60460709:41210/03:00005153 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah celkových polyfenolických látek a resveratrolu v Ryzlinku rýnském

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V lidské výživě je víno významným zdrojem antioxidantů a resveratrolu. Ve vzorcích Ryzlinku rýnského vypěstovaného v různých vinařských oblastech ČR byl sledován obsah celkových polyfenolických látek (CP) a resveratrolu. Obsah CP byl stanovován modifikovanou metodou stanovení spektrofotometricky pomocí Folin-Ciocalteuova činidla. Pro stanovení resveratrolu byla použita HPLC metoda s isokratickou elucí. Obsah CP i resveratrolu v Ryzlinku rýnském byl nejvíce ovlivněn pěstební vinařskou oblastí a ročníkem,je však ovlivněn také technologickým zpracováním. Nejvyšší obsah resveratrolu byl naměřen ve vínech z roudnické oblasti (0,218 - 0,421 mg.l-1), u pozdního sběru (0,06 - 0,36 mg.l-1) a u ročníku - 1994 (0,07 - 0,42 mg.l-1). Nejvyšší obsah CP byl naměřen ve vínech ze žernosecké oblasti (271 - 392 mg.l-1), u ročníku 1994 (392 - 532,7 mg.l-1) . Nejnižší obsah resveratrolu byl naměřen ve vínech z žernosecké oblasti (0,06 - 0,18 mg.l-1), u třídy odrůdové jakostní (0,02 - 0,14 mg.l-1) a u roční

  • Název v anglickém jazyce

    Content of total polyphenol content and resveratrol in Riesling

  • Popis výsledku anglicky

    wine is in human nutrition significant source of antioxidants and resveratrol. In the samples of Riesling total polyphenol content was determined spectrophotometrically with Folin-Ciocalteau reagent and resveratrol with HPLC method. Contents were influenced mainly by the locality of cultivation, year of cultivation and the the technology of production. There were significant differences.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník souhrnů sdělení 30. semináře o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    80-7157-648-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    6

  • Název nakladatele

    Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    20. 2. 2003

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku