Obsah resveratrolu v zelenině a ovoci
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00016327" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00016327 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah resveratrolu v zelenině a ovoci
Popis výsledku v původním jazyce
Resveratrol a ostatní polyfenolové látky jsou v současné době v popředí zájmu konzumentů díky svému příznivému účinku na lidský organismus. Předložená práce se zabývá výskytem a stanovením trans-resveratrolu, cis-resveratrolu a quercetinu u různých druhůzeleniny a ovoce. Toto stanovení je prováděno metodou kapalinové chromatografie s elektrochemickou detekcí. Zjištěné koncentrace resveratrolu se pohybovaly od stopových množství až k 0,03 mg/g suš u trans-resveratrolu a 0,006 mg/g suš u cis-resveratrolu. Nejvyšší koncentrace byly nalezeny v červeném zelí a špenátu a naopak překvapivě nízká v česneku. Obsah quercetinu se pohyboval od 0,003 mg/g suš do 5,9 mg/g suš. Současně byly také stanovovány celkové polyfenolové látky (TP) a látky typu katechinu, resorcinu a floroglucinu (CRP). Zjištěné koncentrace se pohybovaly u TP v rozmezí od 2 do 550 mg/g suš a u látek typu CRP od 0,005 do 6 mg/g suš.
Název v anglickém jazyce
The content of resveratrol in vegetables and fruit
Popis výsledku anglicky
Resveratrol and other polyphenolic compounds are currently in the limelight all over the world due to their beneficial effects on the human body. This work describes the occurrence and determination of trans-resveratrol, cis-resveratrol and quercetin invarious vegetables and fruits. An HPLC method with electrochemical detection is used for the determination. The concentrations of resveratrol were found to range from trace quantities up to 0.03 mg per g of dry weight of trans-resveratrol and 0.006 mg/gof cis-resveratrol. The highest known concentration was found in red cabbage and spinach, while a surprisingly low concentration was found in garlic. The quercetin content ranged from 0.003 mg/g to 5.9 mg/g. At the same time, wedetermined the total contents of polyphenolics and materials of the benzenediol type: their concentrations were found to range from 2 to 550 and from 0.005 to 6 mg/g,respectively.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F99%2F1338" target="_blank" >GA525/99/1338: Resveratrol jako biologicky aktivní látka a jeho význam pro lidské zdraví</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
99
Číslo periodika v rámci svazku
99
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
492-495
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—