Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah resveratrolu v zelenině a ovoci

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00016327" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00016327 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah resveratrolu v zelenině a ovoci

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Resveratrol a ostatní polyfenolové látky jsou v současné době v popředí zájmu konzumentů díky svému příznivému účinku na lidský organismus. Předložená práce se zabývá výskytem a stanovením trans-resveratrolu, cis-resveratrolu a quercetinu u různých druhůzeleniny a ovoce. Toto stanovení je prováděno metodou kapalinové chromatografie s elektrochemickou detekcí. Zjištěné koncentrace resveratrolu se pohybovaly od stopových množství až k 0,03 mg/g suš u trans-resveratrolu a 0,006 mg/g suš u cis-resveratrolu. Nejvyšší koncentrace byly nalezeny v červeném zelí a špenátu a naopak překvapivě nízká v česneku. Obsah quercetinu se pohyboval od 0,003 mg/g suš do 5,9 mg/g suš. Současně byly také stanovovány celkové polyfenolové látky (TP) a látky typu katechinu, resorcinu a floroglucinu (CRP). Zjištěné koncentrace se pohybovaly u TP v rozmezí od 2 do 550 mg/g suš a u látek typu CRP od 0,005 do 6 mg/g suš.

  • Název v anglickém jazyce

    The content of resveratrol in vegetables and fruit

  • Popis výsledku anglicky

    Resveratrol and other polyphenolic compounds are currently in the limelight all over the world due to their beneficial effects on the human body. This work describes the occurrence and determination of trans-resveratrol, cis-resveratrol and quercetin invarious vegetables and fruits. An HPLC method with electrochemical detection is used for the determination. The concentrations of resveratrol were found to range from trace quantities up to 0.03 mg per g of dry weight of trans-resveratrol and 0.006 mg/gof cis-resveratrol. The highest known concentration was found in red cabbage and spinach, while a surprisingly low concentration was found in garlic. The quercetin content ranged from 0.003 mg/g to 5.9 mg/g. At the same time, wedetermined the total contents of polyphenolics and materials of the benzenediol type: their concentrations were found to range from 2 to 550 and from 0.005 to 6 mg/g,respectively.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA525%2F99%2F1338" target="_blank" >GA525/99/1338: Resveratrol jako biologicky aktivní látka a jeho význam pro lidské zdraví</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    99

  • Číslo periodika v rámci svazku

    99

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    492-495

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus