Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah polyfenolických antioxidantů a trans-resveratrolu v hroznech různých odrůd révy vinné (Vitis vinifera L.)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F04%3A6018" target="_blank" >RIV/60460709:41210/04:6018 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah polyfenolických antioxidantů a trans-resveratrolu v hroznech různých odrůd révy vinné (Vitis vinifera L.)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byl stanoven obsah polyfenolických antioxidantů jako celkových polyfenolů a trans-resveratrolu ve dvanácti odrůdách révy vinné ze sklizně 2001 a 2002. Polyfenolické antioxidanty hroznů jsou velmi účinné jako ochranné látky proti vzniku rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění. Obsah celkových polyfenolů byl stanoven spektrofotometricky s Folin-Ciocalteuovým činidlem a obsah trans-resveratrolu metodou HPLC. Byl stanoven jejich obsah v moštu, slupkách a semenech hroznů. Průměrné obsahy v ročnících 2001 a2002 byly 171 mg/l a 324 mg/l v moštu, 7 470 mg/kg suš. a 15 600 mg/kg suš. ve slupkách hroznů a 91 450 mg/kg v suš. a 107 440 mg/kg suš. v semenech. Průměrné roční obsahy trans-resveratrolu v letech 2001 a 2002 dosahovaly hodnot 0,817.10-2 mg/kg suš. a4,97.10-2 mg/kg suš. ve slupkách hroznů a 52,7.10-2 mg/kg sušiny a 4,63.10-2 mg/kg suš. v semenech, zatímco obsah trans-resveratrolu v moštu byl téměř zanedbatelný. Získané výsledky byly statisticky zhodnoceny programy Statgraphic. Byly n

  • Název v anglickém jazyce

    Content of polyphenolic antioxidants and trans-resveratrol in the grapes of different vine (Vitis vinifera L.) varieties

  • Popis výsledku anglicky

    Contents of polyphenolic antioxidants as total polyphenols and trans-resveratrol in twelvw vine varieties from the harvests 2001 and 2002 were determined. Polyphenolic antioxidants of grapes are very effective as protective compounds against the development of cancer and cardiovascular diseases. Content of total polyphenols was determined spectrophotometrically with Folin-Ciocalteau reagent and trans-resveratrol content by HPLC. Contents were determined in must, skins, and seeds of grapes. Averige contents in 2001 and 2002 were 171 mg/L and 324 mg/L in must, 7470 mg/kg DM and 15600 mg/kg DM in the skins of grapes and 91450 mg/kg DM and 107440 mg/kg DM in the seeds, resp. Average years contents of trans-resveratrol in 2001 and 2002 reached 0.817x10-2 mg/kg DM and 4.97x10-2 mg/kg DM in the skins of grapes and 52.7x10-2 mg/kg DM and 4.63x10-2 mg/kg DM in the seeds, while trans-resveratrol content in must was nearly negligible. Obtained results were evaluated statistically by Statgraphic p

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Vliv abiotických a biotických stresorů na vlastnosti rostlin 2004

  • ISBN

    80-213-1182-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    173-176

  • Název nakladatele

    ČZU Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    15. 9. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku