Obsah celkových polyfenolických látek a resveratrolu v Rulandském modrém vypěstovaném v ČR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F03%3A00005155" target="_blank" >RIV/60460709:41210/03:00005155 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah celkových polyfenolických látek a resveratrolu v Rulandském modrém vypěstovaném v ČR
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo posoudit vliv oblasti pěstování, ročníku, jakostní třídy na obsah CP a resveratrolu v Rulandském modrém vypěstovaném v ČR. K analýze bylo použito vzorků vín Rulandského modrého z různých ročníků, z různých vinařských oblastí ČR a od různých výrobců. Vliv oblasti pěstování, ročníku ani třídy vína se nejevil jako statisticky významný, což je pravděpodobně způsobeno nižším rozsahem výběrového souboru. Ze získaných výsledků lze předpokládat, že na hladině významnost a = 0,05 bude obsah CP látek v Rulandském modrém z 94,2 % ovlivňován třídou vína a z 91 % oblastí pěstování. Pomocí T- metody byl prokázán statisticky významný rozdíl mezi třídou pozdní sběr a odrůdovým jakostním vínem. Taktéž lze pomocí této metody vypozorovat rozdíly mezi oblastí mosteckou a mělnickou, méně pak mosteckou a roudnickou, mosteckou a mikulovskou. Nebyl prokázán statisticky významný vliv ročníku, oblasti ani třídy vína na obsah resveratrolu.
Název v anglickém jazyce
Content of total polyphenols and resveratrol in Ruland blue wine cultivated in CR
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to evaluate the effect of the cultivation region, year and quality grade of wine on the content of total polyphenols in Ruland blue wine cultivated in CR. For analyses samples of Ruland blue wine from different years, vine regions of CR and from different producers were used. From obtained results could be resumed that at the level of significance a=0.05 CP content in Ruland blue wine will be effected as high as 94.2 % by quality grade of wine and as high as 91 % by region of cultivation. By T-test statistically significant difference between the quality grade late harvets and variety quality wine was found. There were differences among Most and Melnik regions, in lesser extent among Most and Roudnice, and Most and Mikulov vineregions. Year, region and quality grade did not stattstically affected the content of resveratrol.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník 34. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-902671-6-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
286-289
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářský
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
26. 5. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—