Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah celkových polyfenolických látek a resveratrolu v Rulandském modrém vypěstovaném v ČR

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F03%3A00005155" target="_blank" >RIV/60460709:41210/03:00005155 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah celkových polyfenolických látek a resveratrolu v Rulandském modrém vypěstovaném v ČR

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo posoudit vliv oblasti pěstování, ročníku, jakostní třídy na obsah CP a resveratrolu v Rulandském modrém vypěstovaném v ČR. K analýze bylo použito vzorků vín Rulandského modrého z různých ročníků, z různých vinařských oblastí ČR a od různých výrobců. Vliv oblasti pěstování, ročníku ani třídy vína se nejevil jako statisticky významný, což je pravděpodobně způsobeno nižším rozsahem výběrového souboru. Ze získaných výsledků lze předpokládat, že na hladině významnost a = 0,05 bude obsah CP látek v Rulandském modrém z 94,2 % ovlivňován třídou vína a z 91 % oblastí pěstování. Pomocí T- metody byl prokázán statisticky významný rozdíl mezi třídou pozdní sběr a odrůdovým jakostním vínem. Taktéž lze pomocí této metody vypozorovat rozdíly mezi oblastí mosteckou a mělnickou, méně pak mosteckou a roudnickou, mosteckou a mikulovskou. Nebyl prokázán statisticky významný vliv ročníku, oblasti ani třídy vína na obsah resveratrolu.

  • Název v anglickém jazyce

    Content of total polyphenols and resveratrol in Ruland blue wine cultivated in CR

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work was to evaluate the effect of the cultivation region, year and quality grade of wine on the content of total polyphenols in Ruland blue wine cultivated in CR. For analyses samples of Ruland blue wine from different years, vine regions of CR and from different producers were used. From obtained results could be resumed that at the level of significance a=0.05 CP content in Ruland blue wine will be effected as high as 94.2 % by quality grade of wine and as high as 91 % by region of cultivation. By T-test statistically significant difference between the quality grade late harvets and variety quality wine was found. There were differences among Most and Melnik regions, in lesser extent among Most and Roudnice, and Most and Mikulov vineregions. Year, region and quality grade did not stattstically affected the content of resveratrol.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník 34. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    80-902671-6-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    286-289

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav potravinářský

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    26. 5. 2003

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku