Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Přežívání bifidobakterií v mléčných výrobcích během záruční doby

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F04%3A7081" target="_blank" >RIV/60460709:41210/04:7081 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Přežívání bifidobakterií v mléčných výrobcích během záruční doby

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem naší práce bylo sledovat počty bifidobakterií ve vybraných mléčných výrobcích během záruční doby. Dalším úkolem bylo izolovat a identifikovat bifidobakterie z těchto výrobků. Bylo sledováno 6 mléčných výrobků. Stanovení počtu a izolace bifidobakterií byla provedena pomocí TPY agaru modifikovaného přídavkem mupirocinu. Izoláty byly identifikovány na rodovou úroveň stanovením aktivity fruktózo-6-fosfát fosfoketolázy. Bifidobakterie byly charakterizovány pomocí API 50 CHL a API ID 32 A Rapid testů, byla stanovena jejich schopnost růstu při 46°C a na základě výsledků těchto testů byly identifikovány pomocí počítačového programu Bacter. Identifikace byla provedena rovněž metodou PCR s použitím rodově a druhově specifických primerů. Modifikovaný TPY agar se ukázal jako vhodný pro izolaci a stanovení počtu bifidobakterií v mléčných výrobcích, všechny izoláty byly určeny jako bifidobakterie. U čtyř mléčných výrobků dosahovaly průměrné počty bifidobakterií požadované hodnoty 106 CFU/ml vý

  • Název v anglickém jazyce

    Survival of bifidobacteria in dairy products during shelf life

  • Popis výsledku anglicky

    Six dairy products were tested. Bifidobacteria were enumerated and isolated using TPY agar modified by the addition of mupirocin (100 mglL). Isolates were identified to the genus level by the detection of fructose-6-phosphate phosphoketolase (F6PPK) andby the FISH method. Bifidobacteria were characterised using API 50 CHL and API ID 32 A Rapid tests. In addition, grow at 46°C was tested. Subsequently, all strains were identified to the species level using computer program Bacter. The identification wasalso carried out by PCR method using genus- and species-specific primers. The bifidobacterial counts in tested products varied from 2.37 to 7.17 log CFU/mL. Two of six products tested met the IDF recommendation and had the bifidobacterial counts higherthan 6 log CFU/mL during the whole shelf life period. High selectivity was seen for modified TPY agar from which all of the isolates were identified as bifidobacteria. While most strains were identified as B. animalis using Bacter program

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Mléko a sýry 2004. Celostátní přehlídky sýrů.

  • ISBN

    978-80-86238-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    75-79

  • Název nakladatele

    Česká společnost chemická

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    10. 1. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku