Krmná kvalita pšenice z konvenčního a ekologického zemědělství
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F04%3A7558" target="_blank" >RIV/60460709:41210/04:7558 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Feeding quality of wheat from conventional and ecological farming
Popis výsledku v původním jazyce
The feeding quality of diets with wheat varieties, cultivated ecologically (according to the principles of IFOAM ? Basic Standards, and the Law of Organic Farming No. 368/1992 Coll. and 242/2000 Coll. of the Ministry of Agriculture of the Czech Republic)and with varieties cultivated intensively with higher rate of fertilization, seed treatment, use of herbicides, fungicides and growth regulators was studied in three-year feeding experiments performed with model animals ? rats. The differences among varieties were showed in feeding value tested in polysynthetic diets in which the studied wheat varieties were the only source of nitrogen (in the amount equivalent to 10% of N x 6.25). The varieties of excellent baking quality had significantly worst values of feed conversion, daily weight gain, uptake of lysine and PER values. On the contrary, some non-food (non-baking) varieties showed better results in feeding. Moreover, generally better feeding values of diets, where wheat varieties or
Název v anglickém jazyce
Feeding quality of wheat from conventional and ecological farming
Popis výsledku anglicky
The feeding quality of diets with wheat varieties, cultivated ecologically (according to the principles of IFOAM ? Basic Standards, and the Law of Organic Farming No. 368/1992 Coll. and 242/2000 Coll. of the Ministry of Agriculture of the Czech Republic)and with varieties cultivated intensively with higher rate of fertilization, seed treatment, use of herbicides, fungicides and growth regulators was studied in three-year feeding experiments performed with model animals ? rats. The differences among varieties were showed in feeding value tested in polysynthetic diets in which the studied wheat varieties were the only source of nitrogen (in the amount equivalent to 10% of N x 6.25). The varieties of excellent baking quality had significantly worst values of feed conversion, daily weight gain, uptake of lysine and PER values. On the contrary, some non-food (non-baking) varieties showed better results in feeding. Moreover, generally better feeding values of diets, where wheat varieties or
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GA - Zemědělská ekonomie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1C%2F4%2F8%2F04" target="_blank" >1C/4/8/04: Rozšíření ekologického zemědělství na orné půdě v krajině, bioprodukce pro širší potravinářské a krmivářské využití</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Scientia Agriculturae Bohemica
ISSN
1211-3174
e-ISSN
—
Svazek periodika
35
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
74-78
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—