Výnos a kvalita konzumních brambor pěstovaných konvenčně a ekologisky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F04%3A7804" target="_blank" >RIV/60460709:41210/04:7804 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Yield and quality of potatoes cultivated conventionally and ecologically
Popis výsledku v původním jazyce
In the three-years field trials the effect of ecological cultivation of table potatoes (in comparison with conventional cultivation) on the selected factors of tuber quality was estimated. Trials were performed at the two localities in the Czech Republicwith seven varieties. Based on the statistical evaluation results it is evident that the ecological cultivation positively affected nitrates and reducing sugar content. In ecological variant nitrates content was by 11% lower and reducing saccharides content was by 22% lower compared to conventional option. In contrary negative effect of ecological cultivation was determined in total polyphenol content (by 10.2% higher) and yields per ha (by 36% lower). Cultivation method did not significantly affect dry matter content and glycoalkaloids content.
Název v anglickém jazyce
Yield and quality of potatoes cultivated conventionally and ecologically
Popis výsledku anglicky
In the three-years field trials the effect of ecological cultivation of table potatoes (in comparison with conventional cultivation) on the selected factors of tuber quality was estimated. Trials were performed at the two localities in the Czech Republicwith seven varieties. Based on the statistical evaluation results it is evident that the ecological cultivation positively affected nitrates and reducing sugar content. In ecological variant nitrates content was by 11% lower and reducing saccharides content was by 22% lower compared to conventional option. In contrary negative effect of ecological cultivation was determined in total polyphenol content (by 10.2% higher) and yields per ha (by 36% lower). Cultivation method did not significantly affect dry matter content and glycoalkaloids content.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zeszyty problemove postempow nauk Rolniczych
ISSN
0084-5477
e-ISSN
—
Svazek periodika
1
Číslo periodika v rámci svazku
500
Stát vydavatele periodika
PL - Polská republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
277-283
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—