Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výnos a kvalita konzumních brambor pěstovaných konvenčně a ekologisky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F04%3A7804" target="_blank" >RIV/60460709:41210/04:7804 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Yield and quality of potatoes cultivated conventionally and ecologically

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In the three-years field trials the effect of ecological cultivation of table potatoes (in comparison with conventional cultivation) on the selected factors of tuber quality was estimated. Trials were performed at the two localities in the Czech Republicwith seven varieties. Based on the statistical evaluation results it is evident that the ecological cultivation positively affected nitrates and reducing sugar content. In ecological variant nitrates content was by 11% lower and reducing saccharides content was by 22% lower compared to conventional option. In contrary negative effect of ecological cultivation was determined in total polyphenol content (by 10.2% higher) and yields per ha (by 36% lower). Cultivation method did not significantly affect dry matter content and glycoalkaloids content.

  • Název v anglickém jazyce

    Yield and quality of potatoes cultivated conventionally and ecologically

  • Popis výsledku anglicky

    In the three-years field trials the effect of ecological cultivation of table potatoes (in comparison with conventional cultivation) on the selected factors of tuber quality was estimated. Trials were performed at the two localities in the Czech Republicwith seven varieties. Based on the statistical evaluation results it is evident that the ecological cultivation positively affected nitrates and reducing sugar content. In ecological variant nitrates content was by 11% lower and reducing saccharides content was by 22% lower compared to conventional option. In contrary negative effect of ecological cultivation was determined in total polyphenol content (by 10.2% higher) and yields per ha (by 36% lower). Cultivation method did not significantly affect dry matter content and glycoalkaloids content.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Zeszyty problemove postempow nauk Rolniczych

  • ISSN

    0084-5477

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    1

  • Číslo periodika v rámci svazku

    500

  • Stát vydavatele periodika

    PL - Polská republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    277-283

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus