Vliv ekologického pěstování na výnos a kvalitu stolních brambor
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F04%3A9630" target="_blank" >RIV/60460709:41210/04:9630 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Influence of ecological growing on table potatoes yield and quality
Popis výsledku v původním jazyce
In the field trials the effect of ecological way of the cultivation of table potatoes (in comparison with conventional way) on selected factors of tuber quality in the years 1995 - 1997 was estimated. Trials were performed on two localities (Uhříněves and Valečov) with seven varieties. From the results of statistical evaluation it is evident that the ecological way of cultivation positively affected nitrate and reducing saccharides content that was in this variant (average of all varieties and three years) by 11 % and 22 % lesser in comparison with conventional way. In contrary, negative effect of ecological way of cultivation was determined in total polyphenol content (by 10.2 % higher) and yields per ha (by 36 % lesser). The way of cultivation did not significantly affect other qualitative factors (tuber resistance against mechanical damage, table value, dry matter content, glycoalkaloid content, ascorbic acid content).
Název v anglickém jazyce
Influence of ecological growing on table potatoes yield and quality
Popis výsledku anglicky
In the field trials the effect of ecological way of the cultivation of table potatoes (in comparison with conventional way) on selected factors of tuber quality in the years 1995 - 1997 was estimated. Trials were performed on two localities (Uhříněves and Valečov) with seven varieties. From the results of statistical evaluation it is evident that the ecological way of cultivation positively affected nitrate and reducing saccharides content that was in this variant (average of all varieties and three years) by 11 % and 22 % lesser in comparison with conventional way. In contrary, negative effect of ecological way of cultivation was determined in total polyphenol content (by 10.2 % higher) and yields per ha (by 36 % lesser). The way of cultivation did not significantly affect other qualitative factors (tuber resistance against mechanical damage, table value, dry matter content, glycoalkaloid content, ascorbic acid content).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sustain Life - Secure Survival II Conference Papers
ISBN
80-213-1197-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
0-0
Název nakladatele
ČZU Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
22. 9. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—