Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sacharidy hlíz a stonkových hlíz jakonu [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson] a faktory ovlivňující jejich obsah

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F04%3A7815" target="_blank" >RIV/60460709:41210/04:7815 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41610/04:7815

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Saccharides of yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson] tubers and rhizomes and factors affecting their content

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson], a native plant of the Andes belongs to the family Compositae (Asteraceae) and it represents a traditional crop of the original population of Peru. Most of tuberous root biomass is constituted by water (> 70 % of the fresh weight). Saccharides, especially oligofructans, form 70 ? 80 % of dry weight. Lesser differences among ecotypes were found in the inulin (Ecuador 288.7 g.kg-1 DM, Germany 141.1 g.kg-1 DM) and fructose (New Zealand 216.9 g.kg-1 DM, Bolivia 195.4 g.kg-1 DM), whereas for glucose and saccharose no differences were found. The highest inulin and fructose contents were found in the harvests from the years 2001 and 2000 (locality Prague-Suchdol, experimental field), similar trends were found for glucose. Statistically significant effect on the content of all saccharides has the year. Tubers contain much higher contents of inulin (178.5 g.kg-1 DM) and fructose (192.7 g.kg-1 DM) in comparison with caudexes. No sign

  • Název v anglickém jazyce

    Saccharides of yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson] tubers and rhizomes and factors affecting their content

  • Popis výsledku anglicky

    Yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson], a native plant of the Andes belongs to the family Compositae (Asteraceae) and it represents a traditional crop of the original population of Peru. Most of tuberous root biomass is constituted by water (> 70 % of the fresh weight). Saccharides, especially oligofructans, form 70 ? 80 % of dry weight. Lesser differences among ecotypes were found in the inulin (Ecuador 288.7 g.kg-1 DM, Germany 141.1 g.kg-1 DM) and fructose (New Zealand 216.9 g.kg-1 DM, Bolivia 195.4 g.kg-1 DM), whereas for glucose and saccharose no differences were found. The highest inulin and fructose contents were found in the harvests from the years 2001 and 2000 (locality Prague-Suchdol, experimental field), similar trends were found for glucose. Statistically significant effect on the content of all saccharides has the year. Tubers contain much higher contents of inulin (178.5 g.kg-1 DM) and fructose (192.7 g.kg-1 DM) in comparison with caudexes. No sign

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Plant, Soil and Environment

  • ISSN

    1214-1178

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    50

  • Číslo periodika v rámci svazku

    9

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    383-390

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus