Sacharidy hlíz a stonkových hlíz jakonu [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson] a faktory ovlivňující jejich obsah
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F04%3A7815" target="_blank" >RIV/60460709:41210/04:7815 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41610/04:7815
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Saccharides of yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson] tubers and rhizomes and factors affecting their content
Popis výsledku v původním jazyce
Yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson], a native plant of the Andes belongs to the family Compositae (Asteraceae) and it represents a traditional crop of the original population of Peru. Most of tuberous root biomass is constituted by water (> 70 % of the fresh weight). Saccharides, especially oligofructans, form 70 ? 80 % of dry weight. Lesser differences among ecotypes were found in the inulin (Ecuador 288.7 g.kg-1 DM, Germany 141.1 g.kg-1 DM) and fructose (New Zealand 216.9 g.kg-1 DM, Bolivia 195.4 g.kg-1 DM), whereas for glucose and saccharose no differences were found. The highest inulin and fructose contents were found in the harvests from the years 2001 and 2000 (locality Prague-Suchdol, experimental field), similar trends were found for glucose. Statistically significant effect on the content of all saccharides has the year. Tubers contain much higher contents of inulin (178.5 g.kg-1 DM) and fructose (192.7 g.kg-1 DM) in comparison with caudexes. No sign
Název v anglickém jazyce
Saccharides of yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson] tubers and rhizomes and factors affecting their content
Popis výsledku anglicky
Yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson], a native plant of the Andes belongs to the family Compositae (Asteraceae) and it represents a traditional crop of the original population of Peru. Most of tuberous root biomass is constituted by water (> 70 % of the fresh weight). Saccharides, especially oligofructans, form 70 ? 80 % of dry weight. Lesser differences among ecotypes were found in the inulin (Ecuador 288.7 g.kg-1 DM, Germany 141.1 g.kg-1 DM) and fructose (New Zealand 216.9 g.kg-1 DM, Bolivia 195.4 g.kg-1 DM), whereas for glucose and saccharose no differences were found. The highest inulin and fructose contents were found in the harvests from the years 2001 and 2000 (locality Prague-Suchdol, experimental field), similar trends were found for glucose. Statistically significant effect on the content of all saccharides has the year. Tubers contain much higher contents of inulin (178.5 g.kg-1 DM) and fructose (192.7 g.kg-1 DM) in comparison with caudexes. No sign
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Plant, Soil and Environment
ISSN
1214-1178
e-ISSN
—
Svazek periodika
50
Číslo periodika v rámci svazku
9
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
383-390
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—