Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Bílkovinné frakce ovsa a možnosti využití ovsa pacienty s celiakií

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F04%3A8537" target="_blank" >RIV/60460709:41210/04:8537 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/61388971:_____/04:00108097 RIV/00216208:11110/04:00007644

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Protein fractions of oats and possibilities of oat utilisation for patients with coeliac disease

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The applicability of 16 different oats species and varieties of different provenance in the coeliac disease was evaluated in view of the composition of the protein complex and immunological testing. The proportions of different protein fractions play a decisive role for the aims of this study. Electrophoretic analysis of gluten proteins (SDS-PAGE) showed in the evaluated oats collection the percentage of LMW+prolamins in the range 56-77% of the total gluten proteins in 2001, and 52-73% in 2002. The results of A-PAGE electrophoretic analysis of prolamin proteins confirmed the presence of alpha-prolamins, that ranged in the total content of prolamins from 50 to 88% in 2001, and from 77 to 100% in 2002, while beta- + gama-prolamins ranged in 2001 from 11to 49% and in 2002 from 0 to 22%. The results of the immunological evaluation of the amount of prolamins in oat grains using ELISA-test showed great differences between varieties and the experimental years. Based on our results, the use o

  • Název v anglickém jazyce

    Protein fractions of oats and possibilities of oat utilisation for patients with coeliac disease

  • Popis výsledku anglicky

    The applicability of 16 different oats species and varieties of different provenance in the coeliac disease was evaluated in view of the composition of the protein complex and immunological testing. The proportions of different protein fractions play a decisive role for the aims of this study. Electrophoretic analysis of gluten proteins (SDS-PAGE) showed in the evaluated oats collection the percentage of LMW+prolamins in the range 56-77% of the total gluten proteins in 2001, and 52-73% in 2002. The results of A-PAGE electrophoretic analysis of prolamin proteins confirmed the presence of alpha-prolamins, that ranged in the total content of prolamins from 50 to 88% in 2001, and from 77 to 100% in 2002, while beta- + gama-prolamins ranged in 2001 from 11to 49% and in 2002 from 0 to 22%. The results of the immunological evaluation of the amount of prolamins in oat grains using ELISA-test showed great differences between varieties and the experimental years. Based on our results, the use o

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    22

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    151-162

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus