Bílkovinné frakce ovsa a možnosti využití ovsa pacienty s celiakií
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F04%3A8537" target="_blank" >RIV/60460709:41210/04:8537 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/61388971:_____/04:00108097 RIV/00216208:11110/04:00007644
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Protein fractions of oats and possibilities of oat utilisation for patients with coeliac disease
Popis výsledku v původním jazyce
The applicability of 16 different oats species and varieties of different provenance in the coeliac disease was evaluated in view of the composition of the protein complex and immunological testing. The proportions of different protein fractions play a decisive role for the aims of this study. Electrophoretic analysis of gluten proteins (SDS-PAGE) showed in the evaluated oats collection the percentage of LMW+prolamins in the range 56-77% of the total gluten proteins in 2001, and 52-73% in 2002. The results of A-PAGE electrophoretic analysis of prolamin proteins confirmed the presence of alpha-prolamins, that ranged in the total content of prolamins from 50 to 88% in 2001, and from 77 to 100% in 2002, while beta- + gama-prolamins ranged in 2001 from 11to 49% and in 2002 from 0 to 22%. The results of the immunological evaluation of the amount of prolamins in oat grains using ELISA-test showed great differences between varieties and the experimental years. Based on our results, the use o
Název v anglickém jazyce
Protein fractions of oats and possibilities of oat utilisation for patients with coeliac disease
Popis výsledku anglicky
The applicability of 16 different oats species and varieties of different provenance in the coeliac disease was evaluated in view of the composition of the protein complex and immunological testing. The proportions of different protein fractions play a decisive role for the aims of this study. Electrophoretic analysis of gluten proteins (SDS-PAGE) showed in the evaluated oats collection the percentage of LMW+prolamins in the range 56-77% of the total gluten proteins in 2001, and 52-73% in 2002. The results of A-PAGE electrophoretic analysis of prolamin proteins confirmed the presence of alpha-prolamins, that ranged in the total content of prolamins from 50 to 88% in 2001, and from 77 to 100% in 2002, while beta- + gama-prolamins ranged in 2001 from 11to 49% and in 2002 from 0 to 22%. The results of the immunological evaluation of the amount of prolamins in oat grains using ELISA-test showed great differences between varieties and the experimental years. Based on our results, the use o
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Sciences
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
22
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
151-162
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—