Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

KVALITA ODRŮD PŠENICE PRO PRODUKCI ŠKROBU

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F05%3A11670" target="_blank" >RIV/60460709:41210/05:11670 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    KVALITA ODRŮD PŠENICE PRO PRODUKCI ŠKROBU

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Velký rozvoj produkce pšeničného škrobu klade značné požadavky na škrobárenskou pšenici. Její jakost je dána především odrůdou, která je schopna poskytovat vysoký výnos a kvalitu škrobu a udržet si tyto vlastnosti i v různých půdně-klimatických podmínkách a ročnících. Ve dvouletém období (2003 a 2004) jsme hodnotili vybraný soubor odrůd ozimé pšenice domácí i zahraniční provenience z hlediska vhodnosti pro škrobárenské využití. Cílem výzkumu bylo posoudit vliv odrůdy a pěstitelské lokality (OZ ÚKZÚZ Nechanice, Hradec nad Svitavou, Lípa, Domanínek a ŠS Stupice) na obsah škrobu a mokrého lepku, který je při výrobě škrobu cenným koproduktem. K odrůdám, které dosáhly nejvyššího obsahu škrobu v sušině zrna, patřily v roce 2003 odrůdy Bill a Ilias z jakostnískupiny A a Meritto z jakostní skupiny B; v roce 2004 kromě těchto odrůd i odrůdy Clarus, Corsaire a Versailles z jakostní skupiny C. V obou pokusných ročnících se v obsahu škrobu i mokrého lepku v sušině zrna od sebe statisticky průkazn

  • Název v anglickém jazyce

    QUALITY OF WHEAT VARIETIES FOR THE STARCH PRODUCTION

  • Popis výsledku anglicky

    A great development of production of wheat starch puts great demands on wheat for starch production. Its quality is restricted above all by a variety, which is able to provide a require yield as well as the quality of starch and to hold these propertieseven in different soil-climatic conditions and years. In two-year period (2003 and 2004) was evaluated a selected set of varieties of winter wheat of domestic provenance in view of suitability and efficiency for starch-making purposes. The aim of the research was to judge the effet of variety and cultivation locality (Nechanice, Hradec, Lípa, Domanínek, Stupice) on the content of starch and wet gluten. The highest content of starch in grain dry matter was in harvest year 2003 determined in varieties from quality group A, mainly Bill and Ilias, and also Meritto from quality group B; in harvest year 2004 also in varieties from quality group C ? Clarus, Corsaire and Versailles. In both experiemntal years were determined statistically signi

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Ekotrend 2005

  • ISBN

    80-7040-783-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    85-85

  • Název nakladatele

    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

  • Místo vydání

    České Budějovice

  • Místo konání akce

    České Budějovice

  • Datum konání akce

    31. 8. 2005

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku