KVALITA ODRŮD PŠENICE PRO PRODUKCI ŠKROBU
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F05%3A11670" target="_blank" >RIV/60460709:41210/05:11670 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
KVALITA ODRŮD PŠENICE PRO PRODUKCI ŠKROBU
Popis výsledku v původním jazyce
Velký rozvoj produkce pšeničného škrobu klade značné požadavky na škrobárenskou pšenici. Její jakost je dána především odrůdou, která je schopna poskytovat vysoký výnos a kvalitu škrobu a udržet si tyto vlastnosti i v různých půdně-klimatických podmínkách a ročnících. Ve dvouletém období (2003 a 2004) jsme hodnotili vybraný soubor odrůd ozimé pšenice domácí i zahraniční provenience z hlediska vhodnosti pro škrobárenské využití. Cílem výzkumu bylo posoudit vliv odrůdy a pěstitelské lokality (OZ ÚKZÚZ Nechanice, Hradec nad Svitavou, Lípa, Domanínek a ŠS Stupice) na obsah škrobu a mokrého lepku, který je při výrobě škrobu cenným koproduktem. K odrůdám, které dosáhly nejvyššího obsahu škrobu v sušině zrna, patřily v roce 2003 odrůdy Bill a Ilias z jakostnískupiny A a Meritto z jakostní skupiny B; v roce 2004 kromě těchto odrůd i odrůdy Clarus, Corsaire a Versailles z jakostní skupiny C. V obou pokusných ročnících se v obsahu škrobu i mokrého lepku v sušině zrna od sebe statisticky průkazn
Název v anglickém jazyce
QUALITY OF WHEAT VARIETIES FOR THE STARCH PRODUCTION
Popis výsledku anglicky
A great development of production of wheat starch puts great demands on wheat for starch production. Its quality is restricted above all by a variety, which is able to provide a require yield as well as the quality of starch and to hold these propertieseven in different soil-climatic conditions and years. In two-year period (2003 and 2004) was evaluated a selected set of varieties of winter wheat of domestic provenance in view of suitability and efficiency for starch-making purposes. The aim of the research was to judge the effet of variety and cultivation locality (Nechanice, Hradec, Lípa, Domanínek, Stupice) on the content of starch and wet gluten. The highest content of starch in grain dry matter was in harvest year 2003 determined in varieties from quality group A, mainly Bill and Ilias, and also Meritto from quality group B; in harvest year 2004 also in varieties from quality group C ? Clarus, Corsaire and Versailles. In both experiemntal years were determined statistically signi
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Ekotrend 2005
ISBN
80-7040-783-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
85-85
Název nakladatele
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Místo vydání
České Budějovice
Místo konání akce
České Budějovice
Datum konání akce
31. 8. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—