VLIV ODRŮDY A STANOVIŠTĚ NA PRODUKCI PROTEINU ZRNA PŠENICE SETÉ (Triticum sativum) A JEHO KRMNOU KVALITU
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F05%3A12791" target="_blank" >RIV/60460709:41210/05:12791 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
VLIV ODRŮDY A STANOVIŠTĚ NA PRODUKCI PROTEINU ZRNA PŠENICE SETÉ (Triticum sativum) A JEHO KRMNOU KVALITU
Popis výsledku v původním jazyce
Experimentální práce byly zaměřeny na posouzení vlivu studovaných faktorů (kontrastních odrůd a stanovišť) na nutriční charakteristiky zrna pšenice seté, konkrétně na obsah základních živin (i energetickou hodnotu) a krmnou kvalitu proteinu, prověřovanouna modelových zvířatech. Ve sledování byly odrůdy SULAMIT (pekařská odrůda ? E ? elitní jakostní kategorie, polopozdní, středního vzrůstu, zrno středně velké, odolná proti poléhání a porůstání) a ESTICA (odrůda s nevhodnou pekařskou jakostí ? C, polopozdní, středního vzrůstu, zrno středně velké, odolná proti poléhání, porůstání a chorobám).Soubor studovaných pšenic byl nejdříve podroben Weendské analýze, ke zjištění průměrného obsahu (g . kg-1) základních živin (Nx6,25 = 126,7? 8,36, tuk = 19 ? 2,3, vláknina = 35,2 ? 1,04, BNLV = 685,5?7,13 ) a energie (BE = 16,4?0,04 MJ. kg-1), přičemž lze konstatovat, že nejvýraznější změny byly podchyceny právě v obsahu dusíkatých látek.
Název v anglickém jazyce
THE INFLUENCE OF VARIETY AND POST OF GRAINS PROTEIN OF WHEAT (Triticum sativum) ON PRODUCTION AND HIS FEEDING VALULES
Popis výsledku anglicky
The experiment were scope of the appreciation of influence contractive variety (SULAMIT, ESTICA) and posts (NECHANICE, LIPA ) on protein of grains wheat (Triticum sativum). There were monitoring hectare yields and chemist content of grains, feeding valuewere verification on growth and balance tests at laboratory white rats. Content of protein were most variable parameter of nutritive value. Conditions of station strongest influence a production of protein from units of area and amount of Nx6,25 in grain, negative influence his nutritive values (BV, PER). Biosynthesis of nutritive protein in grain significant depend a genetical factors, influence of post were lower.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
VI. Kábrtovy dietetické dny
ISBN
80-7305-521-X
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
20-22
Název nakladatele
VFU Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
5. 5. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—