Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

VLIV ODRŮDY A STANOVIŠTĚ NA PRODUKCI PROTEINU ZRNA PŠENICE SETÉ (Triticum sativum) A JEHO KRMNOU KVALITU

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F05%3A12791" target="_blank" >RIV/60460709:41210/05:12791 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    VLIV ODRŮDY A STANOVIŠTĚ NA PRODUKCI PROTEINU ZRNA PŠENICE SETÉ (Triticum sativum) A JEHO KRMNOU KVALITU

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Experimentální práce byly zaměřeny na posouzení vlivu studovaných faktorů (kontrastních odrůd a stanovišť) na nutriční charakteristiky zrna pšenice seté, konkrétně na obsah základních živin (i energetickou hodnotu) a krmnou kvalitu proteinu, prověřovanouna modelových zvířatech. Ve sledování byly odrůdy SULAMIT (pekařská odrůda ? E ? elitní jakostní kategorie, polopozdní, středního vzrůstu, zrno středně velké, odolná proti poléhání a porůstání) a ESTICA (odrůda s nevhodnou pekařskou jakostí ? C, polopozdní, středního vzrůstu, zrno středně velké, odolná proti poléhání, porůstání a chorobám).Soubor studovaných pšenic byl nejdříve podroben Weendské analýze, ke zjištění průměrného obsahu (g . kg-1) základních živin (Nx6,25 = 126,7? 8,36, tuk = 19 ? 2,3, vláknina = 35,2 ? 1,04, BNLV = 685,5?7,13 ) a energie (BE = 16,4?0,04 MJ. kg-1), přičemž lze konstatovat, že nejvýraznější změny byly podchyceny právě v obsahu dusíkatých látek.

  • Název v anglickém jazyce

    THE INFLUENCE OF VARIETY AND POST OF GRAINS PROTEIN OF WHEAT (Triticum sativum) ON PRODUCTION AND HIS FEEDING VALULES

  • Popis výsledku anglicky

    The experiment were scope of the appreciation of influence contractive variety (SULAMIT, ESTICA) and posts (NECHANICE, LIPA ) on protein of grains wheat (Triticum sativum). There were monitoring hectare yields and chemist content of grains, feeding valuewere verification on growth and balance tests at laboratory white rats. Content of protein were most variable parameter of nutritive value. Conditions of station strongest influence a production of protein from units of area and amount of Nx6,25 in grain, negative influence his nutritive values (BV, PER). Biosynthesis of nutritive protein in grain significant depend a genetical factors, influence of post were lower.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    VI. Kábrtovy dietetické dny

  • ISBN

    80-7305-521-X

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    20-22

  • Název nakladatele

    VFU Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    5. 5. 2005

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku