Vliv selenu a vitaminu E na kvalitu masa a užitkovost brojlerových králíků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F05%3A13408" target="_blank" >RIV/60460709:41210/05:13408 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027014:_____/05:#0000136
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv selenu a vitaminu E na kvalitu masa a užitkovost brojlerových králíků
Popis výsledku v původním jazyce
Vliv selenu a vitaminu E na kvalitu masa a užitkovost byl sledován na rostoucích brojlerových králících. Králíci byli rozděleni do tří skupin. Skupina I (kontrolní) byla krmena směsí bez přídavku selenu a vitaminu E. Obsah selenu dodaný z komponent krmnésměsi činil 0,12 mg/kg směsi, obsah vitaminu E 102 mg/kg směsi. Do pokusné směsi II bylo přidáno 98 mg vitaminu E/kg směsi (do konečné hodnoty 200 mg/kg směsi). Pokusná směs III byla doplněna o 0,38 mg selenu/kg směsi (do konečné koncentrace 0,5 mg/kg směsi) prostřednictvím selenem obohacenými kvasnicemi Sel-plex s obsahem 2 mg Se v g kvasnic. Zvýšení obsahu vitaminu E a selenu ve standardní krmné směsi brojlerových králíků nad obvyklou úroveň nemá vliv na užitkovost ani na základní parametry složení masa. Obě aditiva zvyšují oxidační stabilitu a nutriční hodnotu masa králíků.
Název v anglickém jazyce
Influence of Selenium and Vitamin E to the Meat Quality and Performance of Broiler rabbits
Popis výsledku anglicky
The influence of selenium and vitamin E to the meat quality and performance was examined in young growing broiler rabbits. The rabbits were divided to 3 groups. The group I (control group) was fed by mixture without any supplement of selenium and vitaminE. The content of selenium in the natural components of mixture was 0,12 mg/kg of mixture, the content of vitamin E was 102 mg/kg of mixture. The experimental mixture II was supplemented by 98 mg of vitamin E/ kg of mixture (to final concentration 200 mg of vitamin E/kg of mixture). The experimental mixture III was supplemented by 0,38 mg of selenium/kg of mixture (to final concentration 0,5 mg of selenium/kg of mixture). The selenium was supplemented by means of Se-enriched yeast Sel-plex with the content of selenium 2 mg/g of yeast. The increasing of selenium and vitamin E content in the standard feeding mixutre above usual level has not the influence to the basic parameters of composition of rabbits meat and to the performance of br
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Nové směry v chovu brojlerových králíků
ISBN
80-86454-63-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
63-68
Název nakladatele
VÚŽV Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
16. 11. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—