Screening antimikrobiální aktivity u vybraných druhů siličnatých léčivých rostlin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F06%3A16708" target="_blank" >RIV/60460709:41210/06:16708 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41610/06:16708
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Screening antimikrobiální aktivity u vybraných druhů siličnatých léčivých rostlin
Popis výsledku v původním jazyce
Abstrakt Cílem této studie je stanovení antimikrobiální aktivity silic v plynné fázi vybraných druhů léčivých rostlin. Silice byly získávány z čerstvého rostlinného materiálu na základě etnobotanických dat a jejich potenciálních možností antimikrobiálníaktivity pomocí hydro-destilace. Testy antimikrobiální aktivity byly prováděny modifikovanou diskovou difúzní metodou pro testování silic v plynné fázi proti 2 Gram-pozitivním a 3 Gram-negativním potravinovým patogenním bakteriím. Výsledky byly vyjádřenypomocí minimálních inhibičních koncentrací (MIC) v ?l/cm³ vzduchu. Z 28 testovaných silic jich 13 vykazovalo antimikrobiální aktivitu minimálně proti 1 bakterii. Nejlepší výsledky byly zaznamenány u křenu selského (Armoracia rusticana, MIC 0.0083 ?l/cm³) u všech námi testovaných bakterií, česneku setého (Allium sativum, 0,0083- 0,53 ?l/cm³) u všech námi testovaných bakterií, dobromysle obecné (Origanum vulgare, 0,066-0,13 ?l/cm³) u všech námi testovaných bakterií mim
Název v anglickém jazyce
Antimicrobial activity screening by selected species of medicinal plants
Popis výsledku anglicky
Abstract: The aim of this study was to identify antimicrobial properties of essential oils in vapor phase from selected species of medicinal plants. The essential oils, obtained from fresh plant materials by hydro-distillation, were selected according tothe etnobotanical data and their potential antimicrobial properties. The tests of antimicrobial properties were carried out by the modified dilution method for testing of essential oils in vapor phase. The tests were performed against 2 Gram-positive and 3 Gram-negative bacteria. The results were expressed as minimum inhibitory concentrations (MIC) in ?l/cm³ of air. 13 of the 28 essential oils were active at least against one bacterial strain. The best results were shown by horse-radish (Armoraciarusticana, MIC 0.0083 ?l/cm³) against all of the strains, garlic (Allium sativum, 0,0083- 0,53 ?l/cm³) against all of the strains, oregano (Origanum vulgare, 0,066-0,13 ?l/cm³) against all of the strains except P. aerugino
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník referátů, XII.odborný seminář - aktuální otázky pěstování, zpracování a využití léčivých, aromatických a kořeninových rostlin
ISBN
80-213-1566-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
108-114
Název nakladatele
ČZU
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Česká zemědělská univerzita v Praze
Datum konání akce
7. 12. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—