Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití antimikrobiálních vlastností silic při konzervaci potravin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F06%3A18118" target="_blank" >RIV/60460709:41210/06:18118 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41610/06:18118

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití antimikrobiálních vlastností silic při konzervaci potravin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Abstrakt Cílem této studie je stanovení antimikrobiální aktivity silic v plynné fázi vybraných druhů léčivých rostlin a jejich následné využití při konzervaci potravin. Silice byly získávány z čerstvého rostlinného materiálu na základě etnobotanických dat a jejich potenciálních možností antimikrobiální aktivity pomocí hydro-destilace. Testy antimikrobiální aktivity byly prováděny modifikovanou diskovou difúzní metodou pro testování silic v plynné fázi proti 2 Gram-pozitivním a 3 Gram-negativním potravinovým patogenním bakteriím. Výsledky byly vyjádřeny pomocí minimálních inhibičních koncentrací (MIC) v ?l/cm&#179; vzduchu. Z 28 testovaných silic jich 13 vykazovalo antimikrobiální aktivitu minimálně proti 1 bakterii. Nejlepší výsledky byly zaznamenány ukřenu selského (Armoracia rusticana, MIC 0.0083 ?l/cm&#179;) u všech námi testovaných bakterií, česneku setého (Allium sativum, 0,0083- 0,53 ?l/cm&#179;) u všech námi testovaných bakterií, dobromysle obecné (Origanum vulgare, 0,066-0,13

  • Název v anglickém jazyce

    The uses of antimicrobial properties of essential oils for food protection

  • Popis výsledku anglicky

    Abstract: The aim of this study was to identify antimicrobial properties of essential oils in vapor phase from selected species of medicinal plants and their potential antimicrobial properties. The essential oils, obtained from fresh plant materials by hydro-distillation, were selected according to the etnobotanical data and their potential antimicrobial properties. The tests of antimicrobial properties were carried out by the modified dilution method for testing of essential oils in vapor phase. The tests were performed against 2 Gram-positive and 3 Gram-negative bacteria. The results were expressed as minimum inhibitory concentrations (MIC) in ?l/cm&#179; of air. 13 of the 28 essential oils were active at least against one bacterial strain. The bestresults were shown by horse-radish (Armoracia rusticana, MIC 0.0083 ?l/cm&#179;) against all of the strains, garlic (Allium sativum, 0,0083- 0,53 ?l/cm&#179;) against all of the strains, oregano (Origanum vulgare, 0,066-0,13 ?l/cm&#179;)

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet´06Agro

  • ISBN

    80-7157-999-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    96-96

  • Název nakladatele

    Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Br

  • Datum konání akce

    29. 11. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku