Využití antimikrobiálních vlastností silic při konzervaci potravin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F06%3A18118" target="_blank" >RIV/60460709:41210/06:18118 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41610/06:18118
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití antimikrobiálních vlastností silic při konzervaci potravin
Popis výsledku v původním jazyce
Abstrakt Cílem této studie je stanovení antimikrobiální aktivity silic v plynné fázi vybraných druhů léčivých rostlin a jejich následné využití při konzervaci potravin. Silice byly získávány z čerstvého rostlinného materiálu na základě etnobotanických dat a jejich potenciálních možností antimikrobiální aktivity pomocí hydro-destilace. Testy antimikrobiální aktivity byly prováděny modifikovanou diskovou difúzní metodou pro testování silic v plynné fázi proti 2 Gram-pozitivním a 3 Gram-negativním potravinovým patogenním bakteriím. Výsledky byly vyjádřeny pomocí minimálních inhibičních koncentrací (MIC) v ?l/cm³ vzduchu. Z 28 testovaných silic jich 13 vykazovalo antimikrobiální aktivitu minimálně proti 1 bakterii. Nejlepší výsledky byly zaznamenány ukřenu selského (Armoracia rusticana, MIC 0.0083 ?l/cm³) u všech námi testovaných bakterií, česneku setého (Allium sativum, 0,0083- 0,53 ?l/cm³) u všech námi testovaných bakterií, dobromysle obecné (Origanum vulgare, 0,066-0,13
Název v anglickém jazyce
The uses of antimicrobial properties of essential oils for food protection
Popis výsledku anglicky
Abstract: The aim of this study was to identify antimicrobial properties of essential oils in vapor phase from selected species of medicinal plants and their potential antimicrobial properties. The essential oils, obtained from fresh plant materials by hydro-distillation, were selected according to the etnobotanical data and their potential antimicrobial properties. The tests of antimicrobial properties were carried out by the modified dilution method for testing of essential oils in vapor phase. The tests were performed against 2 Gram-positive and 3 Gram-negative bacteria. The results were expressed as minimum inhibitory concentrations (MIC) in ?l/cm³ of air. 13 of the 28 essential oils were active at least against one bacterial strain. The bestresults were shown by horse-radish (Armoracia rusticana, MIC 0.0083 ?l/cm³) against all of the strains, garlic (Allium sativum, 0,0083- 0,53 ?l/cm³) against all of the strains, oregano (Origanum vulgare, 0,066-0,13 ?l/cm³)
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet´06Agro
ISBN
80-7157-999-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
96-96
Název nakladatele
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Br
Datum konání akce
29. 11. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—