Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Korelace změn kvalitativních parametrů jablek během skladování

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F09%3A30132" target="_blank" >RIV/60460709:41210/09:30132 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Korelace změn kvalitativních parametrů jablek během skladování

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Fyzikálně-chemické a organoleptické změny vybraných odrůd jablek (Golden Delicious, Idared a Gloster) byly monitorovány ve třech po sobě následujících letech po dobu 14 týdnů. Jablka byla skladována za normální atmosféry při teplotě 6 °C a relativní vlhkosti 70 %. Senzorická kvalita plodů byla hodnocena kategorovou bodovou stupnicí a metodou profilu. Z fyzikálně-chemických změn byly monitorovány změny hmotnosti, sušiny, refraktometrické sušiny a titrační kyselosti. Změny během skladování byly zaznamenány zejména v hmotnosti, textuře a některých dílčích chutích. Rozdíly byly zjištěny i mezi jednotlivými odrůdami jablek. Statisticky významné korelace mezi organoleptickými a fyzikálně-chemickými vlastnostmi byly zjištěny mezi texturními charakteristikamia změnami hmotnosti či mezi sladkou chutí a hodnotami refraktometrické sušiny.

  • Název v anglickém jazyce

    Correlation of qualitative parameters of apples during the storage

  • Popis výsledku anglicky

    Physiochemical and organoleptic changes of three apple cultivars (Golden Delicious, Idared and Gloster) were monitored during 14 weeks of their storage at 6 °C and relative humidity 70%. Sensory quality of apples was assessed by category point scale andsensory profile was evaluated by graphical unstructured scale. Physiochemical changes were monitored by weight changes, refractive index, titratable acidity and dry matter content. All examined parameters changed during the observed period, mainly weight, texture and taste. There were also differences among tested cultivars. Statistically significant correlations between organoleptic and physiochemical data were found between texture characteristics and weight changes, and between sweet taste and refractive index values.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2009

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus