Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Correlation of sensory and physicochemical properties of selected apple cultivars

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43896600" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43896600 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/13:62245 RIV/60460709:41110/13:62245

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.akademiai.com/content/k09h2867r7280153/fulltext.pdf" target="_blank" >http://www.akademiai.com/content/k09h2867r7280153/fulltext.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1556/AAlim.42.2013.2.8" target="_blank" >10.1556/AAlim.42.2013.2.8</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Correlation of sensory and physicochemical properties of selected apple cultivars

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Sensory and physicochemical changes of three apple cultivars (?Golden Delicious?, ?Idared? and ?Gloster?) were monitored during 14 weeks of storage at 6 °C and 70% relative humidity in three following years. The aim was to investigate physicochemical parameters that were best correlated with sensory evaluation of apples during their storage. Sensory quality was assessed using a category point scale and the sensory profile was evaluated using a graphical unstructured scale. Physicochemical changes, suchas weight, soluble solids, titratable acidity, and dry matter content, were monitored. All the examined parameters changed during the observed period, with the greatest changes occurring in weight, texture, and taste. There were also differences betweenthe tested cultivars. Statistically significant correlations between sensory and physicochemical data were observed between texture characteristics and weight changes. In case of sweet taste, only a weak correlation between the intensity

  • Název v anglickém jazyce

    Correlation of sensory and physicochemical properties of selected apple cultivars

  • Popis výsledku anglicky

    Sensory and physicochemical changes of three apple cultivars (?Golden Delicious?, ?Idared? and ?Gloster?) were monitored during 14 weeks of storage at 6 °C and 70% relative humidity in three following years. The aim was to investigate physicochemical parameters that were best correlated with sensory evaluation of apples during their storage. Sensory quality was assessed using a category point scale and the sensory profile was evaluated using a graphical unstructured scale. Physicochemical changes, suchas weight, soluble solids, titratable acidity, and dry matter content, were monitored. All the examined parameters changed during the observed period, with the greatest changes occurring in weight, texture, and taste. There were also differences betweenthe tested cultivars. Statistically significant correlations between sensory and physicochemical data were observed between texture characteristics and weight changes. In case of sweet taste, only a weak correlation between the intensity

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Alimentaria

  • ISSN

    0139-3006

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    42

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    HU - Maďarsko

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    208-219

  • Kód UT WoS článku

    000320775000008

  • EID výsledku v databázi Scopus