Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Composition of essential amino acids in emmer wheat landraces and old and modern varieties of bread wheat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F11%3A52567" target="_blank" >RIV/60460709:41210/11:52567 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00027006:_____/11:00001863

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Composition of essential amino acids in emmer wheat landraces and old and modern varieties of bread wheat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Emmer wheat has become a more attractive crop for growing in marginal areas and for the organic farming system. Proportion and nutritive quality of particular essential amino acids and the total protein content were studied in three-year trials carried out in two different localities.The proportion of particular esential amino acids in the crude protein was same in all evaluated varieties. Lysine was the first limiting amino acid in all the varieties. The chemical score varied slightly between 0.37 and0.39. It means that a human being is not able to use more than 37 ? 39 % of the essential amino acids. Such a high proportion of the amino acids has been provoked by an enhanced protein content in grain. Therefore, the grains and products of the emmer wheat are a valuable dietetic material.

  • Název v anglickém jazyce

    Composition of essential amino acids in emmer wheat landraces and old and modern varieties of bread wheat

  • Popis výsledku anglicky

    Emmer wheat has become a more attractive crop for growing in marginal areas and for the organic farming system. Proportion and nutritive quality of particular essential amino acids and the total protein content were studied in three-year trials carried out in two different localities.The proportion of particular esential amino acids in the crude protein was same in all evaluated varieties. Lysine was the first limiting amino acid in all the varieties. The chemical score varied slightly between 0.37 and0.39. It means that a human being is not able to use more than 37 ? 39 % of the essential amino acids. Such a high proportion of the amino acids has been provoked by an enhanced protein content in grain. Therefore, the grains and products of the emmer wheat are a valuable dietetic material.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH82272" target="_blank" >QH82272: Využití jarních forem vybraných druhů pšenice v ekologickém zemědělství</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food, Agriculture & Environment

  • ISSN

    1459-0255

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    9

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    FI - Finská republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    193-197

  • Kód UT WoS článku

    000297447200039

  • EID výsledku v databázi Scopus