Composition of essential amino acids in emmer wheat landraces and old and modern varieties of bread wheat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F11%3A52567" target="_blank" >RIV/60460709:41210/11:52567 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027006:_____/11:00001863
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Composition of essential amino acids in emmer wheat landraces and old and modern varieties of bread wheat
Popis výsledku v původním jazyce
Emmer wheat has become a more attractive crop for growing in marginal areas and for the organic farming system. Proportion and nutritive quality of particular essential amino acids and the total protein content were studied in three-year trials carried out in two different localities.The proportion of particular esential amino acids in the crude protein was same in all evaluated varieties. Lysine was the first limiting amino acid in all the varieties. The chemical score varied slightly between 0.37 and0.39. It means that a human being is not able to use more than 37 ? 39 % of the essential amino acids. Such a high proportion of the amino acids has been provoked by an enhanced protein content in grain. Therefore, the grains and products of the emmer wheat are a valuable dietetic material.
Název v anglickém jazyce
Composition of essential amino acids in emmer wheat landraces and old and modern varieties of bread wheat
Popis výsledku anglicky
Emmer wheat has become a more attractive crop for growing in marginal areas and for the organic farming system. Proportion and nutritive quality of particular essential amino acids and the total protein content were studied in three-year trials carried out in two different localities.The proportion of particular esential amino acids in the crude protein was same in all evaluated varieties. Lysine was the first limiting amino acid in all the varieties. The chemical score varied slightly between 0.37 and0.39. It means that a human being is not able to use more than 37 ? 39 % of the essential amino acids. Such a high proportion of the amino acids has been provoked by an enhanced protein content in grain. Therefore, the grains and products of the emmer wheat are a valuable dietetic material.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH82272" target="_blank" >QH82272: Využití jarních forem vybraných druhů pšenice v ekologickém zemědělství</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Food, Agriculture & Environment
ISSN
1459-0255
e-ISSN
—
Svazek periodika
9
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
FI - Finská republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
193-197
Kód UT WoS článku
000297447200039
EID výsledku v databázi Scopus
—