Vliv řízené výživy na kvantitativní a kvalitativní ukazatele vepřového masa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F11%3A52733" target="_blank" >RIV/60460709:41210/11:52733 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv řízené výživy na kvantitativní a kvalitativní ukazatele vepřového masa
Popis výsledku v původním jazyce
Práce se zabývá vlivem rozdílné úrovně výživy na kvalitu vepřového masa. V testu bylo zahrnuto 72 prasat, oddělených dle pohlaví (36 vepříků+ 36 prasniček, kterým během třech fází byla míchána krmná směs s různým podílem komponent. Zvířata byla rozdělenado dvou skupin. První skupina byla krmena ad-libitně, u druhé skupiny proběhla restrikce od 80 kg u vepříků i prasniček. Z dosažených výsledků vyplývá vliv výživy na plochu MLLT, průměr svalových vláken, obvod, kruhovitost a podíl různých typů svalovýchvláken. Úroveň výživy také významně ovlivnila zmasilost prasat. Na barvu masa má vliv i technika výživy.
Název v anglickém jazyce
The effect of controlled nutrition on quantitative and qualitative indicators of pork
Popis výsledku anglicky
The work is about the effect of different nutrition levels on meat quality in pigs. The test included 72 sex balanced pigs (36 barrows +36 gilts) and was divided into 3 phases, during which animals were fed by feeding mixtures with a different componentsshare. The animals were divided into two groups, one of which was fed ad-lib, and the second from 80 kg of live weight a restricted, both barrows and gilts. From obtained results it is evident that the nutrition affects MLLT area, muscle fibers diameter, perimeter, circularity and different muscle fiber types share. Level of nutrition also significantly affects the meatness of pigs. The food technique also affects the meat color.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Research in Pig Breeding - Výzkum v chovu prasat
ISSN
1802-7547
e-ISSN
—
Svazek periodika
5
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
1-4
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—