Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The influence of the carcass part on muscle fiber characteristics

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F11%3A53201" target="_blank" >RIV/60460709:41210/11:53201 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    The influence of the carcass part on muscle fiber characteristics

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Funkční a morfologickou složkou kosterního svalu je svalové vlákno. Cílem této studie bylo zjistit rozdíly v histologické struktuře svalových vláken v části jatčných těl v partiích (kýtě, pečeni, pleci a krkovici).Byl stanoven významný vliv partie na charakteristiky svalových vláken. S ohledem na podobnost histologické funkce lze svaly rozdělit na 2 skupiny. Do první skupina patří kýta a pečeně, do druhé plec a krkovice. Nejvyšší počet a nejmenší svalovách vlákena byly nalezeny v pleci. Naopak nejnižšípočet s největšími svalovými vlákny byly vkýtě. Významné rozdíly byly zjištěny v poměru a velikosti jednotlivých typů svalových vláken mezi pečení a kýtou. Na základě získaných výsledků je také zřejmé, že zastoupení jednotlivých typů svalových vláken a jejich parametry jsou ovlivněny masnou partií.

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of the carcass part on muscle fiber characteristics

  • Popis výsledku anglicky

    Functional and morphological structural unit of skeletal muscle is the muscle fiber. The goal of this study was to determine differences in histological structure of muscle fibers at the carcass parts as loin, ham, shoulder and neck. The significant effect of the carcass part on the number, cutting area and diameter of muscle fibers was determined. With respect to similarity of histological features, muscles can be divided into 2 groups. The first group can include ham and loin, the second shoulder andneck. The highest number and the smallest muscle fiber areas were found in the shoulder. Contrary the lowest number with the biggest muscle fibers were obtained in the ham. The significant differences were determined in proportion and sizes of each muscle fiber types between loin and ham. On the base of obtained results it is also clear that the representation of different muscle fiber types and their parameters are also influenced by carcass part.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Research in Pig Breeding - Výzkum v chovu prasat

  • ISSN

    1802-7547

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    5

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    5-8

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus