The influence of the carcass part on muscle fiber characteristics
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F11%3A53201" target="_blank" >RIV/60460709:41210/11:53201 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
The influence of the carcass part on muscle fiber characteristics
Popis výsledku v původním jazyce
Funkční a morfologickou složkou kosterního svalu je svalové vlákno. Cílem této studie bylo zjistit rozdíly v histologické struktuře svalových vláken v části jatčných těl v partiích (kýtě, pečeni, pleci a krkovici).Byl stanoven významný vliv partie na charakteristiky svalových vláken. S ohledem na podobnost histologické funkce lze svaly rozdělit na 2 skupiny. Do první skupina patří kýta a pečeně, do druhé plec a krkovice. Nejvyšší počet a nejmenší svalovách vlákena byly nalezeny v pleci. Naopak nejnižšípočet s největšími svalovými vlákny byly vkýtě. Významné rozdíly byly zjištěny v poměru a velikosti jednotlivých typů svalových vláken mezi pečení a kýtou. Na základě získaných výsledků je také zřejmé, že zastoupení jednotlivých typů svalových vláken a jejich parametry jsou ovlivněny masnou partií.
Název v anglickém jazyce
The influence of the carcass part on muscle fiber characteristics
Popis výsledku anglicky
Functional and morphological structural unit of skeletal muscle is the muscle fiber. The goal of this study was to determine differences in histological structure of muscle fibers at the carcass parts as loin, ham, shoulder and neck. The significant effect of the carcass part on the number, cutting area and diameter of muscle fibers was determined. With respect to similarity of histological features, muscles can be divided into 2 groups. The first group can include ham and loin, the second shoulder andneck. The highest number and the smallest muscle fiber areas were found in the shoulder. Contrary the lowest number with the biggest muscle fibers were obtained in the ham. The significant differences were determined in proportion and sizes of each muscle fiber types between loin and ham. On the base of obtained results it is also clear that the representation of different muscle fiber types and their parameters are also influenced by carcass part.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Research in Pig Breeding - Výzkum v chovu prasat
ISSN
1802-7547
e-ISSN
—
Svazek periodika
5
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
5-8
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—