Mléko ve výživě člověka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F12%3A56745" target="_blank" >RIV/60460709:41210/12:56745 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mléko ve výživě člověka
Popis výsledku v původním jazyce
Mléko je známé jako přírodní nejdokonalejší potravina. Nicméně tradiční a současný pohled na úlohu mléka je výrazně rozšířen za horizont nutriční obživy dětí. Mléko je více než jen zdroj živin pro všechny novorozence savčích druhů a pro růst dětí a potravu dospělých lidí. Bylo zjištěno, že kromě nutriční hodnoty mléka nesené biologicky aktivními látkami, jako je kasein a syrovátkové bílkoviny, je mléko stále důležitější pro fyziologické a biochemické funkce, které mají zásadní dopad na lidské zdraví a metabolismus. Nedávné studie ukázaly, že mléko dodává celou řadu biologicky aktivních látek, jako například imunoglobuliny, antimikrobiální peptidy, antimikrobiální bílkoviny, oligosacharidy a tuky, kromě toho mnoho dalších komponent v nízkých koncentracích (tzv. minoritní složky, ale se značným prospěchem), které brání novorozence a dospělé proti patogenům a nemocem.
Název v anglickém jazyce
Milk in human nutrition
Popis výsledku anglicky
Milk is known as the most perfect natural food. However, traditional and contemporary view of the role of milk is significantly expanded the horizon of nutritional livelihood of children. Milk is more than just a source of nutrients for all newborn mammalian species and the growth of children and adults for food. It was found that in addition to the nutritional value of milk borne biologically active substances such as casein and whey protein, milk is still important for the physiological and biochemical functions, which have a major impact on human health and metabolism. Recent studies have shown that milk is delivered by a wide range of biologically active substances, such as immunoglobulins, antimicrobial peptides, antimicrobial proteins, oligosaccharides and fats, in addition to many other components in low concentration (so-called minor components, but with considerable gains), which prevents the newborn and adults against pathogens and disease.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
23
Číslo periodika v rámci svazku
134
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
13-15
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—