Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mléko ve výživě člověka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F12%3A56745" target="_blank" >RIV/60460709:41210/12:56745 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Mléko ve výživě člověka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mléko je známé jako přírodní nejdokonalejší potravina. Nicméně tradiční a současný pohled na úlohu mléka je výrazně rozšířen za horizont nutriční obživy dětí. Mléko je více než jen zdroj živin pro všechny novorozence savčích druhů a pro růst dětí a potravu dospělých lidí. Bylo zjištěno, že kromě nutriční hodnoty mléka nesené biologicky aktivními látkami, jako je kasein a syrovátkové bílkoviny, je mléko stále důležitější pro fyziologické a biochemické funkce, které mají zásadní dopad na lidské zdraví a metabolismus. Nedávné studie ukázaly, že mléko dodává celou řadu biologicky aktivních látek, jako například imunoglobuliny, antimikrobiální peptidy, antimikrobiální bílkoviny, oligosacharidy a tuky, kromě toho mnoho dalších komponent v nízkých koncentracích (tzv. minoritní složky, ale se značným prospěchem), které brání novorozence a dospělé proti patogenům a nemocem.

  • Název v anglickém jazyce

    Milk in human nutrition

  • Popis výsledku anglicky

    Milk is known as the most perfect natural food. However, traditional and contemporary view of the role of milk is significantly expanded the horizon of nutritional livelihood of children. Milk is more than just a source of nutrients for all newborn mammalian species and the growth of children and adults for food. It was found that in addition to the nutritional value of milk borne biologically active substances such as casein and whey protein, milk is still important for the physiological and biochemical functions, which have a major impact on human health and metabolism. Recent studies have shown that milk is delivered by a wide range of biologically active substances, such as immunoglobulins, antimicrobial peptides, antimicrobial proteins, oligosaccharides and fats, in addition to many other components in low concentration (so-called minor components, but with considerable gains), which prevents the newborn and adults against pathogens and disease.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    23

  • Číslo periodika v rámci svazku

    134

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    13-15

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus