Senzorická analýza syrovátkových nápojů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F12%3A56747" target="_blank" >RIV/60460709:41210/12:56747 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Senzorická analýza syrovátkových nápojů
Popis výsledku v původním jazyce
Syrovátka představuje potenciálně významný zdroj mnoha základních složek (minerální látky, vitaminy, laktóza) pro tradiční a neobvyklé potravinářské výrobky. Chemické složení, nutriční hodnota a senzorická kvalita výrobků na bázi syrovátky je tímto dělávhodnými jak pro normální výživu, tak pro aplikaci při dietní terapii. Rozvoj mléčného průmyslu poukazuje na to, že s vzrůstající světovou produkcí syrovátky, začíná významně růst její efektivní použití a využití. Z pohledu potřeby pro zdravou výživu sineobvyklé netradiční potraviny na bázi syrovátky získaly větší význam. Chemické složení syrovátky a její nutriční hodnota z ní činí vhodnou surovinu s mnoha formami využití v potravinářském průmyslu. Jednou z možností využití syrovátky je produkce odlišných typů nápojů, které stále přitahují zájem v různých částech světa. V poslední době vzrostl komerční zájem o syrovátkové nápoje především v severských zemích Evropy, možná jako výsledek uvědomění si důležitosti zdravé výživy moderními k
Název v anglickém jazyce
Sensory analysis of whey-based beverages
Popis výsledku anglicky
Whey is a potentially significant source of many essential elements (minerals, vitamins, lactose) for traditional and unusual food products. Chemical composition, nutritional value and sensory quality of products based on whey makes this suitable for both normal nutrition and diet for application in therapy. The development of the dairy industry points out that with increasing global production of whey begins to significantly increase its effective use and enjoyment. In view of the need for a healthy diet unusual unusual foods based on whey gained more importance. Chemical composition of whey and its nutritional value makes it a suitable material with many forms of use in the food industry. One option is the use of whey production of different types ofbeverages that still attract interest in different parts of the world. Recently, increased interest in commercial whey beverages primarily in the Nordic countries in Europe, possibly as a result of awareness of the importance of healthy
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
23
Číslo periodika v rámci svazku
130
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
9-11
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—