Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Možnosti zpracování syrovátky do potravin a produktů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00229294" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00229294 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Možnosti zpracování syrovátky do potravin a produktů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Syrovátka patří mezi vedlejší produkty při výrobě sýrů. Přes svou stále vysokou nutriční hodnotu a pro velké množství vyprodukované při výrobě sýra, je komoditou, na kterou je neprávem nahlíženo jako na produkt odpadního charakteru, a proto se k dalšímuzpracování v potravinářském segmentu využívá zřídka. Pro svůj nízký obsah tuku a bohaté zastoupení plnohodnotných bílkovin, vitaminů a dalších významných nutrientů může představovat pro zpracovatele vítanou surovinu, pokud bude schopen ji náležitě uchovat a zpracovat a nabídnout pro spotřebitele zajímavé produkty. Oblast produkce sýrů a faremních produktů je na vzestupu, jak se zvyšuje produkce sýrů, tak s tím paralelně roste i produkce syrovátky. Protože není plně doceněn potenciál této suroviny, je sní často nakládáno jako s krmivem. Mimo potravinářský segment se dále využívá v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Odborné studie poukazují na přínos syrovátky v oblasti lidské výživy, v dermatologii a v dalších lékařských oborech. V

  • Název v anglickém jazyce

    Possibility of whey processing in food products

  • Popis výsledku anglicky

    Whey is main byproduct in the cheese industry. Despite its increasingly high nutritional value and large quantities produced in the manufacture of cheese, is a commodity, which is wrongly regarded as a waste product of nature and therefore for further processing in the food segment is used infrequently. Because of their low in fat and rich representation of full of protein, vitamins and other important nutrients may represent a welcome processors for raw material, if it can be properly preserve and develop and offer consumers attractive products. The area of production of cheeses and farm products is on the rise, as is increased production of cheese and in parallel with the growing and production of whey. Because it is not fully appreciated the potential of this raw material, it is often treated as food. Non-food segment is also used in the cosmetic and pharmaceutical industries. Professional studies highlight the benefits of whey in the field of human nutrition, dermatology and other

Klasifikace

  • Druh

    W - Uspořádání workshopu

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Místo konání akce

    Mendelova univerzita v Brně

  • Stát konání akce

    CZ - Česká republika

  • Datum zahájení akce

  • Datum ukončení akce

  • Celkový počet účastníků

    12

  • Počet zahraničních účastníků

    0

  • Typ akce podle státní přísl. účastníků

    CST - Celostátní akce