Možnosti zpracování syrovátky do potravin a produktů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00229294" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00229294 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnosti zpracování syrovátky do potravin a produktů
Popis výsledku v původním jazyce
Syrovátka patří mezi vedlejší produkty při výrobě sýrů. Přes svou stále vysokou nutriční hodnotu a pro velké množství vyprodukované při výrobě sýra, je komoditou, na kterou je neprávem nahlíženo jako na produkt odpadního charakteru, a proto se k dalšímuzpracování v potravinářském segmentu využívá zřídka. Pro svůj nízký obsah tuku a bohaté zastoupení plnohodnotných bílkovin, vitaminů a dalších významných nutrientů může představovat pro zpracovatele vítanou surovinu, pokud bude schopen ji náležitě uchovat a zpracovat a nabídnout pro spotřebitele zajímavé produkty. Oblast produkce sýrů a faremních produktů je na vzestupu, jak se zvyšuje produkce sýrů, tak s tím paralelně roste i produkce syrovátky. Protože není plně doceněn potenciál této suroviny, je sní často nakládáno jako s krmivem. Mimo potravinářský segment se dále využívá v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Odborné studie poukazují na přínos syrovátky v oblasti lidské výživy, v dermatologii a v dalších lékařských oborech. V
Název v anglickém jazyce
Possibility of whey processing in food products
Popis výsledku anglicky
Whey is main byproduct in the cheese industry. Despite its increasingly high nutritional value and large quantities produced in the manufacture of cheese, is a commodity, which is wrongly regarded as a waste product of nature and therefore for further processing in the food segment is used infrequently. Because of their low in fat and rich representation of full of protein, vitamins and other important nutrients may represent a welcome processors for raw material, if it can be properly preserve and develop and offer consumers attractive products. The area of production of cheeses and farm products is on the rise, as is increased production of cheese and in parallel with the growing and production of whey. Because it is not fully appreciated the potential of this raw material, it is often treated as food. Non-food segment is also used in the cosmetic and pharmaceutical industries. Professional studies highlight the benefits of whey in the field of human nutrition, dermatology and other
Klasifikace
Druh
W - Uspořádání workshopu
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Místo konání akce
Mendelova univerzita v Brně
Stát konání akce
CZ - Česká republika
Datum zahájení akce
—
Datum ukončení akce
—
Celkový počet účastníků
12
Počet zahraničních účastníků
0
Typ akce podle státní přísl. účastníků
CST - Celostátní akce