Evaluation of oil content and fatty acid composition in the seed of grapevine varieties
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F15%3A67232" target="_blank" >RIV/60460709:41210/15:67232 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027006:_____/15:00003365 RIV/00027031:_____/15:#0000588
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2015.03.044" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2015.03.044</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Evaluation of oil content and fatty acid composition in the seed of grapevine varieties
Popis výsledku v původním jazyce
From the gene collection of the Viticulture Research Station Karlstejn samples of seeds of selected grapevine varieties were obtained during the harvest of 2011 and 2012. Average oil content in analysed grapevine varieties in 2011 was 11.60 ± 0.33 g/100 g seed dry matter. Linoleic acid was the most abundant fatty acid in all analysed grape seed oils, contributing between 68.10 g/100 g oil and 78.18 g/ 100 g oil. Linolenic acid was present only in small trace quantities ranging from 0.29 g/100 g to 0.77 g/ 100 g oil. Oleic acid content conformed to MUFA content, which ranged from 8.82 g/100 g - 16.92 g/100 g. SFA ranged between 9.04 g/100 g and 12.82 g/100 g of TFA. Statistical analysis revealed close correlation between PUFA and linoleic acid (R2 = 0.998) and MUFA and oleic acid content (R2 = 0.994). Variety of cultivation showed significant impact on the content of fatty acids in oil. Principal component analysis revealed differences or similarity of analysed grapevine varieties related to
Název v anglickém jazyce
Evaluation of oil content and fatty acid composition in the seed of grapevine varieties
Popis výsledku anglicky
From the gene collection of the Viticulture Research Station Karlstejn samples of seeds of selected grapevine varieties were obtained during the harvest of 2011 and 2012. Average oil content in analysed grapevine varieties in 2011 was 11.60 ± 0.33 g/100 g seed dry matter. Linoleic acid was the most abundant fatty acid in all analysed grape seed oils, contributing between 68.10 g/100 g oil and 78.18 g/ 100 g oil. Linolenic acid was present only in small trace quantities ranging from 0.29 g/100 g to 0.77 g/ 100 g oil. Oleic acid content conformed to MUFA content, which ranged from 8.82 g/100 g - 16.92 g/100 g. SFA ranged between 9.04 g/100 g and 12.82 g/100 g of TFA. Statistical analysis revealed close correlation between PUFA and linoleic acid (R2 = 0.998) and MUFA and oleic acid content (R2 = 0.994). Variety of cultivation showed significant impact on the content of fatty acids in oil. Principal component analysis revealed differences or similarity of analysed grapevine varieties related to
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B107" target="_blank" >QI111B107: Výzkum získávání a využití biologicky aktivních látek (BAL) ze semen vinných hroznů pro zlepšení metabolismu hospodářských zvířat jako podklad pro návrh nejlepší dostupné techniky (BAT).</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
LWT-Food Science and Technology
ISSN
0023-6438
e-ISSN
—
Svazek periodika
63
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
620-625
Kód UT WoS článku
000355027600085
EID výsledku v databázi Scopus
—