Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Evaluation of oil content and fatty acid composition in the seed of grapevine varieties

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F15%3A67232" target="_blank" >RIV/60460709:41210/15:67232 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00027006:_____/15:00003365 RIV/00027031:_____/15:#0000588

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2015.03.044" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2015.03.044</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Evaluation of oil content and fatty acid composition in the seed of grapevine varieties

  • Popis výsledku v původním jazyce

    From the gene collection of the Viticulture Research Station Karlstejn samples of seeds of selected grapevine varieties were obtained during the harvest of 2011 and 2012. Average oil content in analysed grapevine varieties in 2011 was 11.60 ± 0.33 g/100 g seed dry matter. Linoleic acid was the most abundant fatty acid in all analysed grape seed oils, contributing between 68.10 g/100 g oil and 78.18 g/ 100 g oil. Linolenic acid was present only in small trace quantities ranging from 0.29 g/100 g to 0.77 g/ 100 g oil. Oleic acid content conformed to MUFA content, which ranged from 8.82 g/100 g - 16.92 g/100 g. SFA ranged between 9.04 g/100 g and 12.82 g/100 g of TFA. Statistical analysis revealed close correlation between PUFA and linoleic acid (R2 = 0.998) and MUFA and oleic acid content (R2 = 0.994). Variety of cultivation showed significant impact on the content of fatty acids in oil. Principal component analysis revealed differences or similarity of analysed grapevine varieties related to

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of oil content and fatty acid composition in the seed of grapevine varieties

  • Popis výsledku anglicky

    From the gene collection of the Viticulture Research Station Karlstejn samples of seeds of selected grapevine varieties were obtained during the harvest of 2011 and 2012. Average oil content in analysed grapevine varieties in 2011 was 11.60 ± 0.33 g/100 g seed dry matter. Linoleic acid was the most abundant fatty acid in all analysed grape seed oils, contributing between 68.10 g/100 g oil and 78.18 g/ 100 g oil. Linolenic acid was present only in small trace quantities ranging from 0.29 g/100 g to 0.77 g/ 100 g oil. Oleic acid content conformed to MUFA content, which ranged from 8.82 g/100 g - 16.92 g/100 g. SFA ranged between 9.04 g/100 g and 12.82 g/100 g of TFA. Statistical analysis revealed close correlation between PUFA and linoleic acid (R2 = 0.998) and MUFA and oleic acid content (R2 = 0.994). Variety of cultivation showed significant impact on the content of fatty acids in oil. Principal component analysis revealed differences or similarity of analysed grapevine varieties related to

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI111B107" target="_blank" >QI111B107: Výzkum získávání a využití biologicky aktivních látek (BAL) ze semen vinných hroznů pro zlepšení metabolismu hospodářských zvířat jako podklad pro návrh nejlepší dostupné techniky (BAT).</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    LWT-Food Science and Technology

  • ISSN

    0023-6438

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    63

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    620-625

  • Kód UT WoS článku

    000355027600085

  • EID výsledku v databázi Scopus