Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Carotenoid profile and retention in yellow-, purple- and red-fleshed potatoes after thermal processing

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F16%3A68750" target="_blank" >RIV/60460709:41210/16:68750 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.11.072" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.11.072</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.11.072" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2015.11.072</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Carotenoid profile and retention in yellow-, purple- and red-fleshed potatoes after thermal processing

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This research aimed to investigate the effect of thermal processing on carotenoid profile, quantity and stability in 22 colour-fleshed potato cultivars grown in the Czech Republic. The total of nine carotenoids was analysed by HPLC using a C30 column and PDA detection. The total carotenoid content for all cultivars ranged from 1.44 to 40.13 µg/g DM. Yellow cultivars showed a much higher average total carotenoid content (26.22 µg/g DM) when compared to red/purple-fleshed potatoes (5.69 µg/g DM). Yellow cultivars were dominated by antheraxanthin, whereas neoxanthin was the main carotenoid in red/purple cultivars. Thermal processing significantly impacted all potato cultivars. Boiling decreased the total carotenoids by 92% compared to baking (88%). Lutein was the most stable carotenoid against thermal processing (decreased by 24-43%) followed by ß-carotene (decreased by 78-83%); other carotenoids were degraded nearly completely. Increased formation of (Z)-isomers by thermal processing has not been confi

  • Název v anglickém jazyce

    Carotenoid profile and retention in yellow-, purple- and red-fleshed potatoes after thermal processing

  • Popis výsledku anglicky

    This research aimed to investigate the effect of thermal processing on carotenoid profile, quantity and stability in 22 colour-fleshed potato cultivars grown in the Czech Republic. The total of nine carotenoids was analysed by HPLC using a C30 column and PDA detection. The total carotenoid content for all cultivars ranged from 1.44 to 40.13 µg/g DM. Yellow cultivars showed a much higher average total carotenoid content (26.22 µg/g DM) when compared to red/purple-fleshed potatoes (5.69 µg/g DM). Yellow cultivars were dominated by antheraxanthin, whereas neoxanthin was the main carotenoid in red/purple cultivars. Thermal processing significantly impacted all potato cultivars. Boiling decreased the total carotenoids by 92% compared to baking (88%). Lutein was the most stable carotenoid against thermal processing (decreased by 24-43%) followed by ß-carotene (decreased by 78-83%); other carotenoids were degraded nearly completely. Increased formation of (Z)-isomers by thermal processing has not been confi

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH92111" target="_blank" >QH92111: Antioxidanty a antioxidační aktivita u vybraných minoritních plodin ke zlepšení kvality výživy obyvatelstva</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    197

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Part A

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    992-1001

  • Kód UT WoS článku

    000366985900129

  • EID výsledku v databázi Scopus