Využití metody UHPLC-ESI/MS/MS pro stanovení polyfenolických látek typu stilbenů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F17%3A73622" target="_blank" >RIV/60460709:41210/17:73622 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027006:_____/17:00004020 RIV/00027031:_____/17:N0000043
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití metody UHPLC-ESI/MS/MS pro stanovení polyfenolických látek typu stilbenů
Popis výsledku v původním jazyce
V této práci byla vyvinuta a testována metoda UHPLC-ESI/MS/MS pro stanovení cis a trans resveratrolu a piceidu v pokrutinách ze semen révy vinné. Metoda je vhodná pro stanovení těchto analytů v koncentraci nejméně 0,009 mg/l extraktu. Průměrná relativní směrodatná odchylka 3 paralelních stanovení nepřesáhla 12 procent. Touto metodou byly stanoveny obsahy cis a trans resveratrolu a piceidu v pokrutinách získaných lisováním semen různých odrůd révy vinné pěstované ve dvou různých lokalitách. První výsledky naznačují, že obsahy sledovaných analytů jsou odrůdově závislé a zároveň jsou ovlivněny i ročníkem a lokalitou pěstování révy vinné.
Název v anglickém jazyce
The use of UHPLC-ESI/MS/MS Method for the Determination of Stilbene Type Polyphenols
Popis výsledku anglicky
This paper deals with the determination of cis-, trans-resveratrol and piceid in the cake formed from the grape seeds by introducing and testing of the UHPLC-ESI/MS/MS method. The cake is a solid residue remaining after pressing oil from grape seeds. It is a waste product in viticulture, which can be used for the extraction of resveratrol, or as a dietary supplement for cattle. Samples were selected from the harvests of 2012 and 2013 from two different locations in the Czech Republic, Prague-Grébovka and Mělník. First results indicate that the concentrations of analytes are varietal dependent and affected also by the location and the year of the harvest. The highest levels of cisand trans-resveratrol were found in the cake of Pinot Noir and Zweigeltrebe variety. The values of trans-resveratrol obtained for 2012 and 2013 in Pinot Noir variety were 17,1 mg/kg and 24,4 mg/kg, respectively, in cisresveratrol 3,3 mg/kg and 6,4 mg/kg respectively. The values of trans-resveratrol obtained for 2012 and 2013
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B107" target="_blank" >QI111B107: Výzkum získávání a využití biologicky aktivních látek (BAL) ze semen vinných hroznů pro zlepšení metabolismu hospodářských zvířat jako podklad pro návrh nejlepší dostupné techniky (BAT).</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemicke listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
111
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
381-387
Kód UT WoS článku
000410766200005
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85021747213