Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití metody UHPLC-ESI/MS/MS pro stanovení polyfenolických látek typu stilbenů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F17%3A73622" target="_blank" >RIV/60460709:41210/17:73622 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00027006:_____/17:00004020 RIV/00027031:_____/17:N0000043

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití metody UHPLC-ESI/MS/MS pro stanovení polyfenolických látek typu stilbenů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V této práci byla vyvinuta a testována metoda UHPLC-ESI/MS/MS pro stanovení cis a trans resveratrolu a piceidu v pokrutinách ze semen révy vinné. Metoda je vhodná pro stanovení těchto analytů v koncentraci nejméně 0,009 mg/l extraktu. Průměrná relativní směrodatná odchylka 3 paralelních stanovení nepřesáhla 12 procent. Touto metodou byly stanoveny obsahy cis a trans resveratrolu a piceidu v pokrutinách získaných lisováním semen různých odrůd révy vinné pěstované ve dvou různých lokalitách. První výsledky naznačují, že obsahy sledovaných analytů jsou odrůdově závislé a zároveň jsou ovlivněny i ročníkem a lokalitou pěstování révy vinné.

  • Název v anglickém jazyce

    The use of UHPLC-ESI/MS/MS Method for the Determination of Stilbene Type Polyphenols

  • Popis výsledku anglicky

    This paper deals with the determination of cis-, trans-resveratrol and piceid in the cake formed from the grape seeds by introducing and testing of the UHPLC-ESI/MS/MS method. The cake is a solid residue remaining after pressing oil from grape seeds. It is a waste product in viticulture, which can be used for the extraction of resveratrol, or as a dietary supplement for cattle. Samples were selected from the harvests of 2012 and 2013 from two different locations in the Czech Republic, Prague-Grébovka and Mělník. First results indicate that the concentrations of analytes are varietal dependent and affected also by the location and the year of the harvest. The highest levels of cisand trans-resveratrol were found in the cake of Pinot Noir and Zweigeltrebe variety. The values of trans-resveratrol obtained for 2012 and 2013 in Pinot Noir variety were 17,1 mg/kg and 24,4 mg/kg, respectively, in cisresveratrol 3,3 mg/kg and 6,4 mg/kg respectively. The values of trans-resveratrol obtained for 2012 and 2013

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI111B107" target="_blank" >QI111B107: Výzkum získávání a využití biologicky aktivních látek (BAL) ze semen vinných hroznů pro zlepšení metabolismu hospodářských zvířat jako podklad pro návrh nejlepší dostupné techniky (BAT).</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemicke listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    111

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    381-387

  • Kód UT WoS článku

    000410766200005

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85021747213