Zpráva o cukrovarnické kampani 2016/2017 v České republice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F17%3A75559" target="_blank" >RIV/60460709:41210/17:75559 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zpráva o cukrovarnické kampani 2016/2017 v České republice
Popis výsledku v původním jazyce
V roce 2016 v ČR byl v Čechách téměř optimální průběh počasí během celého vegetačního období, na Moravě naopak méně příznivý, což se odrazilo na výrazně nižší cukernatosti řepy (18,48 versus 17,41 procent). Roční úhrn srážek na území ČR byl 83 procent dlouhodobého průměru. Zcela ojedinělý byl srpen, kdy na celém území panovalo sucho a teplo. Odchylka průměrné roční teploty vzduchu od dlouhodobého průměru dosáhla na území celé ČR hodnoty 0,6 oC, čímž se tento rok zařadil do skupiny tzv. teplých roků. Kampaň 2016 až 2017 probíhala v sedmi cukrovarech ČR od 8. září 2016 do 1. února 2017, tzn. 146 dnů, vč. dovářky. Nejkratší provoz trval 81,5, nejdelší 143,0 dny. Průměrná délka provozu jednoho cukrovaru tak vychází 116,7 dnů. Celkem bylo zpracováno z ČR 4,826 mil. t řepy standardní kvality zpracovaných na cukr, které byly sklizeny z 53 093 ha. Průměrná vážená cukernatost činila 18,20 procent (17,16 až 19,00 procent). V Čechách bylo zpracováno 57 a na Moravě 43 procent řepy. V ČR bylo vyrobeno 592 656
Název v anglickém jazyce
Report on Sugar Campaign 2016/2017 in Czech Republic
Popis výsledku anglicky
The year 2016 saw almost optimal weather throughout the growing season in the Bohemian part of the Czech Republic, however in the Moravian Region the weather was less favourable which reflected in a significantly lower beet sugar content (17,41 versus 18,48 percent). Annual rainfall in the territory of the Czech Republic was 83 percent of the longterm average. The month of August, however, was quite unique as it was dry and warm in the whole territory. The average annual air temperature deviation from the longterm average in the territory of the Czech Republic reached 0,6 oC, which classifies this year among the so called hot years. The 2016 to 2017 campaign took place in seven Czech sugar factories, from 8 September 2016 to 1 February 2017, i. e. 146 days. The shortest campaign took 81,5 days, the longest took 143,0 days. The average operation of one sugar factory is thus 116,7 days. The total amount of standard quality sugar beet from the CR processed into sugar reached 4,826 mil tons. The beet
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Svazek periodika
133
Číslo periodika v rámci svazku
9-10
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
310-316
Kód UT WoS článku
000413285200012
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85031999376