Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Negative Energy Balance Influences Nutritional Quality of Milk from Czech Fleckvieh Cows due Changes in Proportion of Fatty Acids

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F20%3A81645" target="_blank" >RIV/60460709:41210/20:81645 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/2076-2615/10/4/563" target="_blank" >https://www.mdpi.com/2076-2615/10/4/563</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/ani10040563" target="_blank" >10.3390/ani10040563</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Negative Energy Balance Influences Nutritional Quality of Milk from Czech Fleckvieh Cows due Changes in Proportion of Fatty Acids

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The intensity of negative energy balance period could potentially affect milk quality, mainly through its influence on milk composition. Fatty acid composition in milk affects its nutritional value for human consumption, because individual fatty acids have various effects on the human organism. The aim of our study was to describe the influence of negative energy balance on fatty acids proportion in milk of Czech Fleckvieh cows. Our results showed that cows in deep negative energy balance produced milk with a healthier proportion of fatty acids from a human nutrition standpoint. These cows experienced higher physiological stress after calving and are more susceptible to diseases and premature culling. Nowadays, farmers demand healthier and less problematic cows, while consumers ask for improved welfare and nutritionally balanced dairy products. However, using this phenomenon to improve nutritional value of milk might be opposed by consumers, farmers and even current breeding goals. These are currentl

  • Název v anglickém jazyce

    Negative Energy Balance Influences Nutritional Quality of Milk from Czech Fleckvieh Cows due Changes in Proportion of Fatty Acids

  • Popis výsledku anglicky

    The intensity of negative energy balance period could potentially affect milk quality, mainly through its influence on milk composition. Fatty acid composition in milk affects its nutritional value for human consumption, because individual fatty acids have various effects on the human organism. The aim of our study was to describe the influence of negative energy balance on fatty acids proportion in milk of Czech Fleckvieh cows. Our results showed that cows in deep negative energy balance produced milk with a healthier proportion of fatty acids from a human nutrition standpoint. These cows experienced higher physiological stress after calving and are more susceptible to diseases and premature culling. Nowadays, farmers demand healthier and less problematic cows, while consumers ask for improved welfare and nutritionally balanced dairy products. However, using this phenomenon to improve nutritional value of milk might be opposed by consumers, farmers and even current breeding goals. These are currentl

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910242" target="_blank" >QK1910242: Eliminace rizikových faktorů zdraví a reprodukce dojnic pomocí využití automatizovaných systémů měření a sběru dat</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Animals

  • ISSN

    2076-2615

  • e-ISSN

    2076-2615

  • Svazek periodika

    10

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    1-11

  • Kód UT WoS článku

    000531832800020

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85082925984