Porovnání kvality masových vepřových konzerv a polokonzerv
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F20%3A83580" target="_blank" >RIV/60460709:41210/20:83580 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/20:43920287
Výsledek na webu
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2020-4/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2020-4/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání kvality masových vepřových konzerv a polokonzerv
Popis výsledku v původním jazyce
Údržnost a kvalita masových konzerv a polokonzerv byla a stále je důležitým tématem. K hodnocení jejich kvality a zdravotní nezávadnosti se využívají především chemické a mikrobiologické parametry. Ještě před druhou světovou válkou převládala domácí výroba konzerv nad průmyslovým zpracováním. U těchto druhů zpracování se lišily i využité obalové materiály, zatímco průmysl dával přednost pevným kovovým obalům, u domácích konzerv převládalo balení do dostupnějších skleněných obalů. V práci jsou porovnávány kvalitativní znaky současně vyráběných produktů s produkty, které byly vyrobeny v domácích podmínkách v době druhé světové války. K jejich výrobě byly využity zavařovací sklenice REX od firmy O. Lowy - sklárna Mštinov (1919-1938). K posouzení kvality zpracování masných výrobků byl hodnocen výskyt sporulujících aerobních mikroorganismů (Bacillus spp.) a anaerobních mikroorganismů (Clostrididum spp.), koncentrace sekundárních oxidačních produktů lipidů (TBARS), číslo kyselosti, analýza těkavých látek,
Název v anglickém jazyce
Comparison of the quality of canned and semi-canned pork meat
Popis výsledku anglicky
The sustainability and quality of canned meat and semi-canned food was and still is an important topic. Chemical and microbiological parameters are mainly used to evaluate their quality and health safety. Even before the Second World War, domestic canning prevailed over industrial processing. For these types of processing, the packaging materials used also differed, while the industry preferred solid metal packaging, while for domestic cans, packaging into more affordable glass packaging predominated. The work compares the qualitative features of currently produced products with products that were produced at home during the Second World War. REX jars from the company O. Lowy - Mštinov glassworks (1919-1938) were used for their production. To assess the quality of processing of meat products, the occurrence of sporulating aerobic microorganisms (Bacillus spp.) and anaerobic microorganisms (Clostrididum spp.), the concentration of secondary oxidation products of lipids (TBARS), acid number, analysis o
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
30308 - Nutrition, Dietetics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
1210-4086
Svazek periodika
4
Číslo periodika v rámci svazku
N
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
12-16
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—