Oznámení o vytvoření duševního vlastnictví
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F21%3A89248" target="_blank" >RIV/60460709:41210/21:89248 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41310/21:89248
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Oznámení o vytvoření duševního vlastnictví
Popis výsledku v původním jazyce
Jedná se o nový mléčný výrobek s upravenými dietetickými vlastnostmi, který není na českém trhu zatím dostupný. Jde o rozšíření sortimentu nealkoholických mléčných nápojů a zároveň o další možnost využití meziproduktů výroby piva. Konkrétně se jedná o kombinaci mléka s obsahem tuku 1,5 % (polotučné) nebo 3,5 % (plnotučné) a tmavé sladiny v poměru 60 % mléka a 40 % sladiny. Stejným způsobem lze získat obdobný mléčný nápoj ale takový, který je vhodný pro osoby s laktózovou intolerancí, a to tak, že vstupní surovinou není klasické mléko, ale mléko bezlaktózové, opět ve dvou možnostech tučnosti (1,5 % nebo 3,5 %).
Název v anglickém jazyce
Notice of creation of intellectual property
Popis výsledku anglicky
This is a new dairy product with modified dietary properties, which is not yet available on the Czech market. It is an expansion of the range of non-alcoholic dairy drinks and at the same time another possibility of using intermediate products of beer production. Specifically, it is a combination of milk with a fat content of 1,5% (semi-fat) or 3,5% (full-fat) and dark wort in a ratio of 60% milk and 40% wort. In the same way, a similar milk drink can be obtained, but one that is suitable for people with lactose intolerance, so that the raw material is not conventional milk, but lactose-free milk, again in two fat options (1,5% or 3,5%) .
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TP01010050" target="_blank" >TP01010050: Aktivity typu proof-of-concept 2 na ČZU v Praze</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
F4/2021
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Výsledkem je nový funkční mléčný nápoj obohacený o esenciální aminokyseliny, fenolické látky a enzymy přirozeně se vyskytující ve sladině. Je určený ke konzumaci ve studené, ale i teplé variantě, jež lze získat např. po mikrovlnným záhřevem spotřebitelem.
Ekonomické parametry
Všechny vstupní suroviny jsou celoročně dostupné, při výrobě nápoje nevznikají žádné vedlejší produkty, které by vyžadovaly následné nákladné zpracování, představovaly ekologickou zátěž nebo bezpečnostní hygienická rizika.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
60460709
Název vlastníka
ČZU
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
N - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—