Intolerance laktosy a mléčné výrobky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919958" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919958 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110657;download=221808" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110657;download=221808</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Intolerance laktosy a mléčné výrobky
Popis výsledku v původním jazyce
Práce shrnuje základní pozbnatky o laktose a jejím metabolismu, jsou charakterizovájny příčiny laktosové intolerance. Jsou popsány způsoby výroby bezlaktosových mléčných výrobků. Cílem experimentální části byla příprava výrobku s nízkým obsahem laktosy s využitím ultrafiltrace suroviny.
Název v anglickém jazyce
Lactose intolerance and dairy products
Popis výsledku anglicky
This work summarizes basic information about properties of lactose and its metabolism. The causes and appearance of lactose intolerance are characterized. Possibilities of production of lactose free dairy products are described. The aim of the experimental part was to prepare low lactose dairy product using ultrafiltration. The best evaluation obtained milk ultrafiltration retentate (concentration factor 3.3, fat content 0.5 %) that was diluted by water in ratio 2:1. The same dilution factor is possible to use for product based on milk retentate (fat content 3.7 %) however, one-half concentration factor is enough.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-653-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
89-94
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
6. 3. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—