Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Intolerance laktosy a mléčné výrobky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919958" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919958 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110657;download=221808" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110657;download=221808</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Intolerance laktosy a mléčné výrobky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Práce shrnuje základní pozbnatky o laktose a jejím metabolismu, jsou charakterizovájny příčiny laktosové intolerance. Jsou popsány způsoby výroby bezlaktosových mléčných výrobků. Cílem experimentální části byla příprava výrobku s nízkým obsahem laktosy s využitím ultrafiltrace suroviny.

  • Název v anglickém jazyce

    Lactose intolerance and dairy products

  • Popis výsledku anglicky

    This work summarizes basic information about properties of lactose and its metabolism. The causes and appearance of lactose intolerance are characterized. Possibilities of production of lactose free dairy products are described. The aim of the experimental part was to prepare low lactose dairy product using ultrafiltration. The best evaluation obtained milk ultrafiltration retentate (concentration factor 3.3, fat content 0.5 %) that was diluted by water in ratio 2:1. The same dilution factor is possible to use for product based on milk retentate (fat content 3.7 %) however, one-half concentration factor is enough.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-653-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    89-94

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    6. 3. 2019

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku