Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Chemické složení mléka buvolů chovaných v České republice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F22%3AN0000011" target="_blank" >RIV/60460709:41210/22:N0000011 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://cps.vscht.cz/files/uzel/67992/0001~~cw4IVjAyMDICAA.pdf?redirected" target="_blank" >https://cps.vscht.cz/files/uzel/67992/0001~~cw4IVjAyMDICAA.pdf?redirected</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Chemické složení mléka buvolů chovaných v České republice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Velmi aktuálním tématem je hledání vhodných alternativ kravského mléka a to z mnoha důvodů. Využití pro buvolí mléko najdeme při rozšiřování portfolia mléčných výrobků na trhu. Buvolí mléko je již nyní široce využíváno v mnoha zemích po celém světě. Důvodem je přirozený výskyt a možnost rozmnožování buvolů v těchto oblastech. Jednou z těchto oblastí je například Indie. V současné době je buvolí mléko druhé nejvíce produkované na světě. Pro analýzu chemického složení byl použit přístroj MilkoScan FT 120, pomocí něhož byly stanoveny hodnoty obsahu tuku, bílkovin, laktózy a sušiny (v procentech). Tento stroj funguje na principu infračerveného záření s přepočtem Fourierovou transformací. Vzorky buvolího mléka pocházely od buvolů z farmy Ohař, která se nachází na pomezí Středočeského a Jihočeského kraje. Vzorky syrového buvolího mléka byly odebírány od září 2020 do března 2021. Srovnávacím vzorkem byl vzorek syrového kravského mléko holštýnského plemene z farmy Dolní Hořice. Chemické složení buvolího mléka je v mnoha charakteristikách podobné mléku kravskému. Největší rozdíl mezi buvolím a kravským mlékem je v obsahu tuku. Toto množství tuku může být až dvojnásobné vysoké oproti kravskému mléku. Obsah bílkovin a laktózy je také o něco vyšší, ale tento rozdíl není tak významný jako u obsahu tuku. Tyto rozdíly jsou opravdu malé. Závěrem lze konstatovat, že hlavní specifikum buvolího mléka z hlediska chemického složení je zvýšený obsah tuku. Podle dosažených výsledků vyšší obsah bílkovin a laktózy nelze zatím označit za charakteristický znak buvolího mléka. Experimenty stále probíhají.

  • Název v anglickém jazyce

    Chemical composition of the buffalo milk produced in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    A very current topic is the search for suitable alternatives of cows milk. This research is done for many reasons. Use for the buffalo milk can be found in expanding the portfolio of dairy products on the market. Buffalo milk is already widely used in many countries around the world. This fact is caused by the natural breeding of the buffaloes in these areas. One of this areas is India. Currently, buffalo milk is the second most produced milk in the world. For the chemical composition analysis was used MilkoScan FT 120 instrument. The measured values were fat, protein, lactose and dry matter content (in percentage). This machine works on the principle of infrared radiation with Fourier transform. The buffalo milk samples came from the buffaloes of the Ohar dairy farm, which is located on the border of the Central Bohemian and South Bohemian. The samples of raw buffalo milk were collected from September 2020 to March 2021. The comparative sample was a sample of raw cows milk of the Holstein breed from the farm Dolní Hořice. The chemical composition of buffalo milk is similar to cow milk in many of the analyzed values. The biggest difference between buffalo and cow milk is the fat content. This amount of fat can be up to twice as high for buffalo milk as for cow milk. The protein and lactose content is also slightly higher, but this difference is not so significant as the fat content. This differences anre really small. In conclusion, it can be stated that the main specificity of buffalo milk in terms of chemical composition is the increased fat content. According to the achieved results, the higher content of proteins and lactose cannot yet be described as a characteristic sing of buffalo milk. The experiments are still in progress.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LM2018100" target="_blank" >LM2018100: Infrastruktura pro propagaci metrologie v potravinářství a výživě v České republice</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů