Způsob výživy laktující matky a její vliv na výživu kojence a kvalitu mateřského mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F23%3A94646" target="_blank" >RIV/60460709:41210/23:94646 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.pediatriepropraxi.cz/artkey/ped-202301-0007_zpusob_vyzivy_laktujici_matky_a_jeji_vliv_na_vyzivu_kojence_a_kvalitu_materskeho_mleka.php" target="_blank" >https://www.pediatriepropraxi.cz/artkey/ped-202301-0007_zpusob_vyzivy_laktujici_matky_a_jeji_vliv_na_vyzivu_kojence_a_kvalitu_materskeho_mleka.php</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.36290/ped.2023.017" target="_blank" >10.36290/ped.2023.017</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Způsob výživy laktující matky a její vliv na výživu kojence a kvalitu mateřského mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Strava kojící ženy je důležitým faktorem, který ovlivňuje složení mateřského mléka, a tedy přispívá ke zdraví matky i dítěte. V mateřském mléce je několik živin, které úzce korelují s příjmem živin matky, jako např. složení mastných kyselin, vitamin B12, vitamin D. Soudí se, že mateřské mléko má imunomodulační vlastnosti, které jsou také často spojovány s oligosacharidy mateřského mléka, ale plní také celou řadu dalších funkcí, jako antimikrobiální a prebiotickou, kdy zásadně zasahují do kolonizace střeva kojeného novorozence a jen těžko je doplníme z jiných zdrojů než z mateřského mléka. Kojící matky, které se striktně dlouhodobě stravují čistě rostlinnou stravou, jako např. veganky, vitariánky a makrobiotičky, ohrožují nejen sebe, ale i své kojené dítě deficiencí vybraných živin, které jsou obsaženy a zároveň dobře využitelné z živočišných zdrojů.
Název v anglickém jazyce
The way of feeding a lactating mother and its influence on the nutrition of the infant and the quality of human milk
Popis výsledku anglicky
The diet of a nursing woman is an important factor that affects the composition of human milk and therefore contributes to the health of both mother and child. There are several nutrients in human milk that correlate closely with the mothers nutrient intake. Such as the composition of fatty acids, vitamin B12, vitamin D. It is believed that human milk has immunomodulatory properties, which are also often associated with human milk oligosaccharides, but also fulfils several other functions such as antimicrobial and prebiotic, which fundamentally interfere with colonization the intestines of a breastfed newborn and it is difficult to supplement them from sources other than human milk. Lactating mothers who strictly eat a purely plantbased diet for a long time, such as vegans, raw food, and macrobiotics, endanger not only themselves, but also their breastfed child with the deficiency of selected nutrients that are contained and at the same time well utilized from animal sources.
Klasifikace
Druh
J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS
CEP obor
—
OECD FORD obor
30308 - Nutrition, Dietetics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Pediatrie pro praxi
ISSN
1803-5264
e-ISSN
1803-5264
Svazek periodika
24
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
38-42
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85158861194