Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení mléka a mléčných výrobků z hlediska zastoupení vybraných mastných kyselin v dietě populace ČR

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002842" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002842 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení mléka a mléčných výrobků z hlediska zastoupení vybraných mastných kyselin v dietě populace ČR

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mléko a mléčné výrobky (MP) tvoří velmi populární a tradiční část stravy obyvatel České republiky . Všechny produkty živočišného původu, tedy i mléko a mléčné výrobky jsou známé jako hlavní zdroj tuku ve stravě. Jejich nadměrný přívod a špatné složení tuku mohou hrát negativní roli ve vlivu na lidské zdraví zvýšením rizika vážných onemocnění. Na druhou stranu je tuk je základní a esenciální v dietě člověka. Kvalita tuku a jeho účinek na zdraví jsou do značné míry ovlivněny složením mastných kyseliny (FA). Cílem této práce bylo zhodnotit celkový obsahu tuku, zastoupení 37 jednotlivých mastných kyselin a jejich skupin (SFA, MUFA, PUFA) a podskupin (?3 trans-MK) v 20 vybraných mléčných výrobkcích a v mléce. Byl vypočítám poměr SFA / MUFA /PUFA.

  • Název v anglickém jazyce

    Milk and milk products evaluation in the viewpoint of selected fatty acid representation in the Czech Republic population diet

  • Popis výsledku anglicky

    Milk and milk products (MP) are a very popular and traditional part of the Czech Republic inhabitant´s diet. All animal products as well as milk and milk products are known as a main source of fat in the diet. The over intake and a bad choice of fat might play an adverse effect on the human health and might elevate the risk of serious diseases. But on the other side, fat is a basic and essential nutrient in the human diet. The fat quality and its health effect are greatly influenced by its fatty acid (FA) composition. The aim of this work was the evaluation of total fat content, the representation of 37 individual fatty acids and their group (SFA, MUFA, PUFA) and subgroup (?3 a trans-FA) in 20 types of selected milk products and milk. Also the ratio ofSFA/MUFA/PUFA representation in these samples has been done.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XII. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí

  • ISBN

    978-80-7305-104-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku