Hodnocení mléka a mléčných výrobků z hlediska zastoupení vybraných mastných kyselin v dietě populace ČR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002842" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002842 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení mléka a mléčných výrobků z hlediska zastoupení vybraných mastných kyselin v dietě populace ČR
Popis výsledku v původním jazyce
Mléko a mléčné výrobky (MP) tvoří velmi populární a tradiční část stravy obyvatel České republiky . Všechny produkty živočišného původu, tedy i mléko a mléčné výrobky jsou známé jako hlavní zdroj tuku ve stravě. Jejich nadměrný přívod a špatné složení tuku mohou hrát negativní roli ve vlivu na lidské zdraví zvýšením rizika vážných onemocnění. Na druhou stranu je tuk je základní a esenciální v dietě člověka. Kvalita tuku a jeho účinek na zdraví jsou do značné míry ovlivněny složením mastných kyseliny (FA). Cílem této práce bylo zhodnotit celkový obsahu tuku, zastoupení 37 jednotlivých mastných kyselin a jejich skupin (SFA, MUFA, PUFA) a podskupin (?3 trans-MK) v 20 vybraných mléčných výrobkcích a v mléce. Byl vypočítám poměr SFA / MUFA /PUFA.
Název v anglickém jazyce
Milk and milk products evaluation in the viewpoint of selected fatty acid representation in the Czech Republic population diet
Popis výsledku anglicky
Milk and milk products (MP) are a very popular and traditional part of the Czech Republic inhabitant´s diet. All animal products as well as milk and milk products are known as a main source of fat in the diet. The over intake and a bad choice of fat might play an adverse effect on the human health and might elevate the risk of serious diseases. But on the other side, fat is a basic and essential nutrient in the human diet. The fat quality and its health effect are greatly influenced by its fatty acid (FA) composition. The aim of this work was the evaluation of total fat content, the representation of 37 individual fatty acids and their group (SFA, MUFA, PUFA) and subgroup (?3 a trans-FA) in 20 types of selected milk products and milk. Also the ratio ofSFA/MUFA/PUFA representation in these samples has been done.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XII. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-104-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—