Pozitivní a negativní aspekty entomofágie
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F23%3A96455" target="_blank" >RIV/60460709:41210/23:96455 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2023.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2023.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Pozitivní a negativní aspekty entomofágie
Popis výsledku v původním jazyce
Jedlý hmyz je významným zdrojem potravy pro miliony lidí na celém světě. Konzumace hmyzu přispívá k cílům udržitelného rozvoje, jako jsou nulový hlad, opatření v oblasti klimatu a dobré zdraví a blahobyt. Jedlý hmyz je bohatý na makro a mikroživiny nezbytné pro člověka. Při produkci hmyzu jako potraviny a krmiva vzniká výrazně méně skleníkových plynů a využívá se podstatně méně půdy. Jedlý hmyz také poskytuje mnoho ekosystémových služeb, jako jsou rozklad, opylování, zmenšení plýtvání potravinami a monitorování zdraví životního prostředí. Některý hmyz však může také představovat zdravotní rizika pro lidi, rostliny a zvířata. Hmyz může přenášet choroby rostlin, zvířat a lidí. V hmyzu jsou také některé alergenní sloučeniny a antinutriční látky. Proto musí chov, sklizeň, zpracování a spotřeba jedlého hmyzu probíhat dle stanovených postupů, aby byla zajištěna jeho bezpečná a udržitelná produkce.
Název v anglickém jazyce
Positive and negative aspects of entomophagy
Popis výsledku anglicky
Edible insects are a significant food source for millions of people worldwide. Insect consumption contributes to sustainable development goals, such as zero hunger, climate action, and good health and well-being. Edible insects are rich in macro and micronutrients essential to humans. The production of insects for food and feed generates significantly less greenhouse emissions and uses considerably less land. Edible insects also provide many ecosystem services, such as decomposition, pollination, reduction of food waste, and monitoring of environmental health. However, some insects may also pose health risks to humans, plants, and animals. They could be vectors of diseases of plants, animals, and humans. There are also some allergenic compounds in insects as well as some anti-nutritional substances. Therefore, the design and implementation of guidelines for the production, harvest, processing, and consumption of edible insects must be prioritized to ensure safe and sustainable insect production.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů