Vliv odrůdy a agroekologických podmínek na obsah volného asparaginu v zrnu různých druhů obilovin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F24%3A100633" target="_blank" >RIV/60460709:41210/24:100633 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/24:43931470
Výsledek na webu
<a href="https://www.vupt.cz/storage/app/media/Avanti/Sborn%C3%ADk_Avanti_2024.pdf" target="_blank" >https://www.vupt.cz/storage/app/media/Avanti/Sborn%C3%ADk_Avanti_2024.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv odrůdy a agroekologických podmínek na obsah volného asparaginu v zrnu různých druhů obilovin
Popis výsledku v původním jazyce
Příspěvek přináší informace o obsahu volného asparaginu (Asn) v zrnu obilovin vypěstovaných v ČR na 11 lokalitách. Zhodnocuje vliv druhu a odrůdy, dále způsobu pěstování (KON a EKO), intenzity produkce v KON a také vliv lokality. Obsah Asn byl průkazně ovlivněn druhem obiloviny. Vliv odrůdy či technologie pěstování měl efekt slabší. Oves nahý (995 mg/kg Asn) a žito seté (922 mg/kg Asn) vykazovaly nejvyšší množství Asn, následovala je pšenice špalda (328 mg/kg Asn). Nejnižší obsah Asn byl u pšenice seté (u pšenice jarní 256 mg/kg Asn a u pšenice ozimé 239 mg/kg Asn). Avšak odrůdy pšenice seté a špaldy se v obsahu Asn lišily až o 276 %. Odrůdy pšenice jakostní skupiny E („elitní“) a také vzorky vypěstované konvenčním způsobem měly tendenčně nižší hodnoty Asn. Závěrem lze říci, že hladina volného Asn může být ovlivněna správným výběrem druhu a odrůd obilovin.
Název v anglickém jazyce
The influence of variety and agroecological conditions on the content of free asparagine in the grain of different types of cereals
Popis výsledku anglicky
The paper provides information on the content of free asparagine (Asn) in cereal grains grown in the Czechia at 11 locations. It evaluates the influence of the species and variety, as well as the method of cultivation (CON and ECO), the intensity of production in the KON and also the influence of the location. The content of Asn was significantly influenced by the type of cereal. The influence of variety or cultivation technology had a weaker effect. Naked oats (995 mg/kg Asn) and rye (922 mg/kg Asn) showed the highest amount of Asn, followed by spelled wheat (328 mg/kg Asn). The lowest Asn content was in sown wheat (256 mg/kg Asn in spring wheat and 239 mg/kg Asn in winter wheat). However, common wheat and spelled varieties differed in Asn content by up to 82%. Wheat varieties of quality group E ("elite") as well as conventionally grown samples tended to have lower Asn values. In conclusion, the level of free Asn can be highly influenced by the correct selection of species and varieties.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40101 - Agriculture
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LUC23140" target="_blank" >LUC23140: Bezpečné, senzoricky atraktivní tepelně zpracované potraviny z cereálií s nízkým obsahem asparaginu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
0139-6013
Svazek periodika
72
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
353-358
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—