Vliv vlhkosti na texturu potravin a produktů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41310%2F07%3A20681" target="_blank" >RIV/60460709:41310/07:20681 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Role of water content in food and product texture
Popis výsledku v původním jazyce
Water is very important component forming practically all important properties of the agricultural products, the foods and the biological objects. Among the properties, the important role is played by mechanical properties including the viscoelastic ones. These properties are influenced mainly by temperature and the strain rate but water plays the role of the main plasticizer in the controlling mechanisms. The relative simple models were developed for deformation of the soft homogeneous substances and character of the theories is discussed in this paper. Moreover, the role of water in the real agricultural products is structurally and concentration dependent. This role can be well described by sorption properties expressed by the sorption isotherms.
Název v anglickém jazyce
Role of water content in food and product texture
Popis výsledku anglicky
Water is very important component forming practically all important properties of the agricultural products, the foods and the biological objects. Among the properties, the important role is played by mechanical properties including the viscoelastic ones. These properties are influenced mainly by temperature and the strain rate but water plays the role of the main plasticizer in the controlling mechanisms. The relative simple models were developed for deformation of the soft homogeneous substances and character of the theories is discussed in this paper. Moreover, the role of water in the real agricultural products is structurally and concentration dependent. This role can be well described by sorption properties expressed by the sorption isotherms.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GA - Zemědělská ekonomie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
International Agrophysics
ISSN
0236-8722
e-ISSN
—
Svazek periodika
21
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
PL - Polská republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
209-215
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—