Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sorpční izotermy: Konstrukce a vyhodnocování

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41310%2F08%3A24406" target="_blank" >RIV/60460709:41310/08:24406 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Sorption isotherms: Construction & Evaluation

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Moisture content of foods and agro-products plays important role in the foods and agro-products storing. Practical experience with storing the real foods and agro-products shows that rather the water activity than the moisture content plays controlling role in storing those products. Especially quality and shelf life of the products that are stored in a defined dried state are predetermined by their water activity. This conclusion is right in relation to both the main sources of the product deterioration, the microbial and enzymatic ones. The sorption isotherms are the main means how to evaluate the water activity at constant temperature. Their determination is difficult and the experimental results should be smoothed by the theoretical isotherms. Thispaper shows how to generate the suitable theoretical isotherms for this purpose for foods and agroproducts: BET isotherms, GAB isotherms, HH isotherms and their generalizations.

  • Název v anglickém jazyce

    Sorption isotherms: Construction & Evaluation

  • Popis výsledku anglicky

    Moisture content of foods and agro-products plays important role in the foods and agro-products storing. Practical experience with storing the real foods and agro-products shows that rather the water activity than the moisture content plays controlling role in storing those products. Especially quality and shelf life of the products that are stored in a defined dried state are predetermined by their water activity. This conclusion is right in relation to both the main sources of the product deterioration, the microbial and enzymatic ones. The sorption isotherms are the main means how to evaluate the water activity at constant temperature. Their determination is difficult and the experimental results should be smoothed by the theoretical isotherms. Thispaper shows how to generate the suitable theoretical isotherms for this purpose for foods and agroproducts: BET isotherms, GAB isotherms, HH isotherms and their generalizations.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    1st International Workshop "Physics in Life Sciences"

  • ISBN

    978-80-213-1804-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Czech University of Life Sciences

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    22. 8. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku