Sorpční izotermy: Konstrukce a vyhodnocování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41310%2F08%3A24406" target="_blank" >RIV/60460709:41310/08:24406 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Sorption isotherms: Construction & Evaluation
Popis výsledku v původním jazyce
Moisture content of foods and agro-products plays important role in the foods and agro-products storing. Practical experience with storing the real foods and agro-products shows that rather the water activity than the moisture content plays controlling role in storing those products. Especially quality and shelf life of the products that are stored in a defined dried state are predetermined by their water activity. This conclusion is right in relation to both the main sources of the product deterioration, the microbial and enzymatic ones. The sorption isotherms are the main means how to evaluate the water activity at constant temperature. Their determination is difficult and the experimental results should be smoothed by the theoretical isotherms. Thispaper shows how to generate the suitable theoretical isotherms for this purpose for foods and agroproducts: BET isotherms, GAB isotherms, HH isotherms and their generalizations.
Název v anglickém jazyce
Sorption isotherms: Construction & Evaluation
Popis výsledku anglicky
Moisture content of foods and agro-products plays important role in the foods and agro-products storing. Practical experience with storing the real foods and agro-products shows that rather the water activity than the moisture content plays controlling role in storing those products. Especially quality and shelf life of the products that are stored in a defined dried state are predetermined by their water activity. This conclusion is right in relation to both the main sources of the product deterioration, the microbial and enzymatic ones. The sorption isotherms are the main means how to evaluate the water activity at constant temperature. Their determination is difficult and the experimental results should be smoothed by the theoretical isotherms. Thispaper shows how to generate the suitable theoretical isotherms for this purpose for foods and agroproducts: BET isotherms, GAB isotherms, HH isotherms and their generalizations.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
1st International Workshop "Physics in Life Sciences"
ISBN
978-80-213-1804-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
—
Název nakladatele
Czech University of Life Sciences
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
22. 8. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—