Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

ZMĚNY TEPLOTNÍCH A VLHKOSTNÍCH PARAMETRŮ NAČESANÉHO CHMELE PŘI SKLADOVÁNÍ

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41310%2F12%3A54783" target="_blank" >RIV/60460709:41310/12:54783 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    ZMĚNY TEPLOTNÍCH A VLHKOSTNÍCH PARAMETRŮ NAČESANÉHO CHMELE PŘI SKLADOVÁNÍ

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Aby nedocházelo k přerušování procesu sušení nebo česání kvůli nedostatku nebo přebytku chmele z česací linky, je zde ve většině případů umístěno kapacitní zařízení. V zásobníku je však chmel vrstven a dochází zde k jeho zapařování díky zvýšené intenzitědýchání hlávek a nedostatečnému provětrávání. Prodýcháváním přichází hlávka o důležité látky a tím dochází k poklesu její kvality, resp.k poklesu kvality výsledného produktu. Cílem práce bylo zjistit jak se mění teplota a vlhkost načesaného chmele v zásobníku v závislosti na okolní teplotě a čase. Ve 24 hodinových intervalech byla měřena teplota a vlhkost chmelových hlávek v zásobníku a jako kontrolní varianta sloužili volně rozprostřené hlávky. Dále byla měřena teplota a vlhkost okolního vzduchu. Z naměřených výsledků je možné konstatovat, že teplota a vlhkost vzduchu v zásobníku načesaného chmele jsou výrazně vyšší než teplota a vlhkost volně loženého chmele, což je způsobeno zvýšenou intenzitou dýchání chmelových hlávek a tím uvolňo

  • Název v anglickém jazyce

    CHANGES OF TEMPERATURE AND HUMIDITY CHARACTERISTIC OF PICKED HOPS DURING THE STORAGE

  • Popis výsledku anglicky

    To avoid the interrupting of drying or hop-picking process due to the lack of hops coming from the hop-picking machine, in most cases the storage device is placed there. Hop cones increase intensity of respiration and due the insufficient ventilation, increased temperature and humidity become damped in the stack. Higher intensity of respiration of hop cones is lowered a content of important substances and it leads to a decrease its quality and quality of the final product. The aim of this research was to find out how temperature and relative humidity of picked hop in the container depend on temperature of air and storage time. During 24 hours intervals was measured temperature and relative humidity of hop cones in container. The control variant were free distributed hop cones. Next, there was measured temperature and relative humidity of the air. The results shows that temperature and humidity of the picked hop in the container are significantly higher than the temperature and humidity

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GB - Zemědělské stroje a stavby

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Komunální technika

  • ISSN

    1802-2391

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    6

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    332-336

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus