ZMĚNY TEPLOTNÍCH A VLHKOSTNÍCH PARAMETRŮ NAČESANÉHO CHMELE PŘI SKLADOVÁNÍ
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41310%2F12%3A54783" target="_blank" >RIV/60460709:41310/12:54783 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
ZMĚNY TEPLOTNÍCH A VLHKOSTNÍCH PARAMETRŮ NAČESANÉHO CHMELE PŘI SKLADOVÁNÍ
Popis výsledku v původním jazyce
Aby nedocházelo k přerušování procesu sušení nebo česání kvůli nedostatku nebo přebytku chmele z česací linky, je zde ve většině případů umístěno kapacitní zařízení. V zásobníku je však chmel vrstven a dochází zde k jeho zapařování díky zvýšené intenzitědýchání hlávek a nedostatečnému provětrávání. Prodýcháváním přichází hlávka o důležité látky a tím dochází k poklesu její kvality, resp.k poklesu kvality výsledného produktu. Cílem práce bylo zjistit jak se mění teplota a vlhkost načesaného chmele v zásobníku v závislosti na okolní teplotě a čase. Ve 24 hodinových intervalech byla měřena teplota a vlhkost chmelových hlávek v zásobníku a jako kontrolní varianta sloužili volně rozprostřené hlávky. Dále byla měřena teplota a vlhkost okolního vzduchu. Z naměřených výsledků je možné konstatovat, že teplota a vlhkost vzduchu v zásobníku načesaného chmele jsou výrazně vyšší než teplota a vlhkost volně loženého chmele, což je způsobeno zvýšenou intenzitou dýchání chmelových hlávek a tím uvolňo
Název v anglickém jazyce
CHANGES OF TEMPERATURE AND HUMIDITY CHARACTERISTIC OF PICKED HOPS DURING THE STORAGE
Popis výsledku anglicky
To avoid the interrupting of drying or hop-picking process due to the lack of hops coming from the hop-picking machine, in most cases the storage device is placed there. Hop cones increase intensity of respiration and due the insufficient ventilation, increased temperature and humidity become damped in the stack. Higher intensity of respiration of hop cones is lowered a content of important substances and it leads to a decrease its quality and quality of the final product. The aim of this research was to find out how temperature and relative humidity of picked hop in the container depend on temperature of air and storage time. During 24 hours intervals was measured temperature and relative humidity of hop cones in container. The control variant were free distributed hop cones. Next, there was measured temperature and relative humidity of the air. The results shows that temperature and humidity of the picked hop in the container are significantly higher than the temperature and humidity
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GB - Zemědělské stroje a stavby
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Komunální technika
ISSN
1802-2391
e-ISSN
—
Svazek periodika
6
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
332-336
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—