Význam vlhčení chmele v procesu skladování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41310%2F13%3A60258" target="_blank" >RIV/60460709:41310/13:60258 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Význam vlhčení chmele v procesu skladování
Popis výsledku v původním jazyce
Díky přechodu lisování suchého chmele místo do žoku do hranolu, kde je o 22 % vyšší měrná hmotnost stoupá jednak riziko zapaření chmele při vyšší vlhkosti a na druhé straně rozplevení hlávek při nižší vlhkosti. Cílem práce bylo zjistit vliv vlhkosti chmele při lisování na kvalitu chmele. Během 10 dní byla sledována vlhkost skladovaného chmele v hranolech s počáteční vlhkostí od 9,2 do 16,2%. Na konci měření byl proveden laboratorní rozbor všech vzorků na zjištění vlhkosti, obsahu ? ? hořké kyseliny a rozplevení hlávek. U mokré varianty došlo během skladování k poklesu průměrné vlhkosti z 14,2 na 12,7 % a u suché k nárůstu z 9,37 na 11,1 %. Rozplevení hlávek bylo nejvyšší u suché varianty a to 28,2 % naopak nejnižší u varianty normální 12,3 %, což je o43 % méně. Nebyla však prokázána závislost vlhkosti chmele na rozplevení. V obsahu ? ? hořké kyseliny nebyly mezi variantami významné rozdíly. Podle vyhodnocených výsledků rozplevení hlávek a obsahu ? ? hořké kyseliny vyšla nejlépe normál
Název v anglickém jazyce
MEANING OF CURING OF HOPS IN PROCESS OF STORAGE
Popis výsledku anglicky
Due to the transition of pressing dry hops into bales instead of sacks, where the specific weight is by 22 % higher, the hop mustiness hazard increases at higher moisture, and on the other hand there is a higher risk of shattered cones at lower moisture.Our goal was to find out how hops moisture at pressing influences hop quality. In the course of 10 days we monitored the moisture of hops stored in bales with the initial moisture ranging from 9.2 to 16.2 %. At the end of the measurement we carried outa laboratory analysis of all samples to find out about moisture, content of the ? ? bitter acid, and cone shatter. With the moist variant the average moisture dropped during storage from 14.2 to 12.7 %, and with the dry variant it increased from 9.37 to11.1 %. Cone shatter was at its highest with the dry variant, namely 28.2%, and contrarily at its lowest with the regular variant ? 12.3 %, which is by 43 % less. However, no direct dependency of hop moisture on shatter was proved. As for
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GB - Zemědělské stroje a stavby
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI101B071" target="_blank" >QI101B071: Inovace systémů pěstování a zpracování chmele zaměřená na zvýšení kvality konečného produktu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Komunální technika
ISSN
1802-2391
e-ISSN
—
Svazek periodika
7
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
245-248
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—