Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mushroom drying characteristics and changes of colour

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41310%2F18%3A76636" target="_blank" >RIV/60460709:41310/18:76636 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.22616/ERDev2018.17.N009" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.22616/ERDev2018.17.N009</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.22616/ERDev2018.17.N009" target="_blank" >10.22616/ERDev2018.17.N009</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Mushroom drying characteristics and changes of colour

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this paper is to present the results of research focused on the drying samples of wild and commercially used mushrooms and detect changes in their colours. Three types of mushrooms - Oyster mushroom (Pleurotus ostreatus), Portobello mushroom (Agaricus bisporus) and Red cracking bolete (Xerocomellus chrysenteron) have been investigated. The drying process was determined gravimetrically at normal summer temperature and relative humidity. The effect of increased convection at the higher air velocity was measured on the drying process. The forced convection drying in comparison with natural convection samples reduced the time of drying considerably. Since many consumers buy a mixture of dried mushrooms and they pay attention to the colour of the mushrooms, the effect of drying on the changes of the colour of the dried mushrooms was also observed. The biggest darkening occurs during the drying process of Agaricus bisporus.

  • Název v anglickém jazyce

    Mushroom drying characteristics and changes of colour

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this paper is to present the results of research focused on the drying samples of wild and commercially used mushrooms and detect changes in their colours. Three types of mushrooms - Oyster mushroom (Pleurotus ostreatus), Portobello mushroom (Agaricus bisporus) and Red cracking bolete (Xerocomellus chrysenteron) have been investigated. The drying process was determined gravimetrically at normal summer temperature and relative humidity. The effect of increased convection at the higher air velocity was measured on the drying process. The forced convection drying in comparison with natural convection samples reduced the time of drying considerably. Since many consumers buy a mixture of dried mushrooms and they pay attention to the colour of the mushrooms, the effect of drying on the changes of the colour of the dried mushrooms was also observed. The biggest darkening occurs during the drying process of Agaricus bisporus.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40101 - Agriculture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    17th International Scientific Conference Engineering for Rural Development, ERD 2018

  • ISBN

  • ISSN

    1691-3043

  • e-ISSN

    1691-5976

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    432-438

  • Název nakladatele

    Latvia University of Agriculture

  • Místo vydání

    Jelgava; Latvia

  • Místo konání akce

    Jelgava; Latvia

  • Datum konání akce

    23. 5. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku