Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Consumer Preferences for Cheese with Focus on Food Safety-A Segmentation Analysis

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41340%2F21%3A89310" target="_blank" >RIV/60460709:41340/21:89310 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/2071-1050/13/22/12524" target="_blank" >https://www.mdpi.com/2071-1050/13/22/12524</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/su132212524" target="_blank" >10.3390/su132212524</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Consumer Preferences for Cheese with Focus on Food Safety-A Segmentation Analysis

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This research work analyzes Albanian urban consumer preferences and purchasing behavior related to cheese, focusing on food safety and related attributes, including origin, packaging, and certification. This paper is based on a structured survey targeting urban consumers. The analysis consists of a two-step cluster and descriptive statistics. The clustering was based on key sociodemographic variables, namely, gender, education, and age. The results show that the local cheese is preferred to imported cheese, and the main sources of food safety guarantee are the producer name/brand and knowing the seller. Most consumers across all five identified clusters preferred buying unpacked cheese to packed cheese. The cluster of educated female consumers preferred to buy cheese mainly in supermarkets compared to other clusters that preferred convenience shops. Consumer clusters with a university education appeared to be more informed about both HACCP and ISO compared to other (less educated) consumer clusters.

  • Název v anglickém jazyce

    Consumer Preferences for Cheese with Focus on Food Safety-A Segmentation Analysis

  • Popis výsledku anglicky

    This research work analyzes Albanian urban consumer preferences and purchasing behavior related to cheese, focusing on food safety and related attributes, including origin, packaging, and certification. This paper is based on a structured survey targeting urban consumers. The analysis consists of a two-step cluster and descriptive statistics. The clustering was based on key sociodemographic variables, namely, gender, education, and age. The results show that the local cheese is preferred to imported cheese, and the main sources of food safety guarantee are the producer name/brand and knowing the seller. Most consumers across all five identified clusters preferred buying unpacked cheese to packed cheese. The cluster of educated female consumers preferred to buy cheese mainly in supermarkets compared to other clusters that preferred convenience shops. Consumer clusters with a university education appeared to be more informed about both HACCP and ISO compared to other (less educated) consumer clusters.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Sustainability

  • ISSN

    2071-1050

  • e-ISSN

    2071-1050

  • Svazek periodika

    13

  • Číslo periodika v rámci svazku

    22

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    1-12

  • Kód UT WoS článku

    000727278000001

  • EID výsledku v databázi Scopus