Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Traditional Individual and Environmental Determinants of Healthy Eating in Vihiga County, Western Kenya

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41340%2F22%3A92692" target="_blank" >RIV/60460709:41340/22:92692 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/2072-6643/14/14/2791" target="_blank" >https://www.mdpi.com/2072-6643/14/14/2791</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/nu14142791" target="_blank" >10.3390/nu14142791</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Traditional Individual and Environmental Determinants of Healthy Eating in Vihiga County, Western Kenya

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Traditional ethnic groups in Kenya are unlikely to eat a healthy and diversified diet due to many individual and environmental factors, which may result in poor health status. Therefore, the determinants of eating behavior need to be identified prior to any public health action. For this study, focus group discussions (15 in total) in a doublelayer design were conducted, comprising adult men and women from 5 villages of Vihiga County. Questions explored knowledge, barriers and cues to action toward eating a healthy diet containing a variety of foods, including indigenous food species. We found that healthy eating concepts are known, however, several taboos that restrict food consumption reduce local diet quality in terms of diversity. Nutrition education is a cue to action. We identified several individual and environmental determinants of eating behavior in the studied communities. Public health action should focus on supporting healthy eating behaviors and refining some taboos beliefs.

  • Název v anglickém jazyce

    Traditional Individual and Environmental Determinants of Healthy Eating in Vihiga County, Western Kenya

  • Popis výsledku anglicky

    Traditional ethnic groups in Kenya are unlikely to eat a healthy and diversified diet due to many individual and environmental factors, which may result in poor health status. Therefore, the determinants of eating behavior need to be identified prior to any public health action. For this study, focus group discussions (15 in total) in a doublelayer design were conducted, comprising adult men and women from 5 villages of Vihiga County. Questions explored knowledge, barriers and cues to action toward eating a healthy diet containing a variety of foods, including indigenous food species. We found that healthy eating concepts are known, however, several taboos that restrict food consumption reduce local diet quality in terms of diversity. Nutrition education is a cue to action. We identified several individual and environmental determinants of eating behavior in the studied communities. Public health action should focus on supporting healthy eating behaviors and refining some taboos beliefs.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Nutrients

  • ISSN

    2072-6643

  • e-ISSN

    2072-6643

  • Svazek periodika

    14

  • Číslo periodika v rámci svazku

    14

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    15

  • Strana od-do

    1-15

  • Kód UT WoS článku

    000831907100001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85133502024