Karvakrol jako inhibitor cyklooxygenazy-1 a -2 klíčových enzymů biosyntézy prostaglandínů: in vitro test
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41610%2F06%3A17515" target="_blank" >RIV/60460709:41610/06:17515 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Carvacrol as the inhibitor of cyclooxygenase-1 and -2, the key enzymes of prostaglandin biosynthesis: in vitro assays
Popis výsledku v původním jazyce
Carvacrol is a phenolic monoterpene which is one of the most abundant constituents in essential oil of many aromatic plants such as oregano (Origanum vulgare L.), savory (Satureja thymbra L.), thyme (Thymus vulgaris L.), rosemary (Rosmarinus officinalisL.), fennel (Foeniculum vulgare L.) and black cumin (Nigella sativa L.). These species are widely used in traditional medicine against various microbial diseases and gastrointestinal and inflammatory disorders. Antimicrobial, antiangiogenic, antioxidative and analgesic activity of carvacrol was also confirmed by recent studies [1, 2]. Carvacrol is closely related to other phenolic monoterpenes as thymol or eugenol, which anti-inflammatory effects have been published [3]. The inhibition of cyclooxygenase-1 (COX-1) and ?2 (COX-2) enzymatic activities by carvacrol is reported here. The anti-inflammatory assay was based on inhibition of activity of COX-1 and ?2, which catalyzes prostaglandin biosynthesis from [14C] radioactive arachidonic a
Název v anglickém jazyce
Carvacrol as the inhibitor of cyclooxygenase-1 and -2, the key enzymes of prostaglandin biosynthesis: in vitro assays
Popis výsledku anglicky
Carvacrol is a phenolic monoterpene which is one of the most abundant constituents in essential oil of many aromatic plants such as oregano (Origanum vulgare L.), savory (Satureja thymbra L.), thyme (Thymus vulgaris L.), rosemary (Rosmarinus officinalisL.), fennel (Foeniculum vulgare L.) and black cumin (Nigella sativa L.). These species are widely used in traditional medicine against various microbial diseases and gastrointestinal and inflammatory disorders. Antimicrobial, antiangiogenic, antioxidative and analgesic activity of carvacrol was also confirmed by recent studies [1, 2]. Carvacrol is closely related to other phenolic monoterpenes as thymol or eugenol, which anti-inflammatory effects have been published [3]. The inhibition of cyclooxygenase-1 (COX-1) and ?2 (COX-2) enzymatic activities by carvacrol is reported here. The anti-inflammatory assay was based on inhibition of activity of COX-1 and ?2, which catalyzes prostaglandin biosynthesis from [14C] radioactive arachidonic a
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F06%2F0864" target="_blank" >GA525/06/0864: Revize taxonomické distribuce isoflavonoidů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Planta Medica: 54th Congress on Medicinal Plant Research
ISBN
ISSN 0032-0943
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
1010-1010
Název nakladatele
Georg Thieme Verlag KG, Stuttgard
Místo vydání
Stuttgart, Germany
Místo konání akce
Helsinki, Finland
Datum konání akce
29. 9. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—