Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effects of artificial sweeteners on Lemna minor

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22320%2F18%3A43916311" target="_blank" >RIV/60461373:22320/18:43916311 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/61389030:_____/18:00497786

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/413_2016-CJFS.pdf" target="_blank" >https://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/413_2016-CJFS.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/413/2016-CJFS" target="_blank" >10.17221/413/2016-CJFS</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effects of artificial sweeteners on Lemna minor

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Artificial sweeteners are common micropollutants in the aquatic environment. They were detected both in surface waters and in groundwater. Human toxicity has also been studied quite intensively but their ecotoxicity has not been studied so far. To assess the impact of four artificial sweeteners (aspartame, sucralose, saccharine, and acesulfame K) and one natural sweetener (stevioside) on freshwater plants, a growth inhibition test was set up in the macrophyte duckweed (Lemna minor). Subsequently full dose-response curves were established by exposing L. Minor plants to concentrations of each individual sweetener ranging from 6.25 mg/l up to 100 mg/l for 7 days. Three different endpoints were tested: frond number, frond area and total chlorophyll content. Tests were performed under sterile conditions. Sweeteners had various effects on Lemna plants. Saccharine, acesulfame K and stevioside did not cause any significant negative effects on any of the measured parameters. On the contrary, stevioside and saccharine caused slowly stimulative effects. Aspartame and sucralose inhibited growth parameters (frond number and frond area) but the chlorophyll content was not affected.

  • Název v anglickém jazyce

    Effects of artificial sweeteners on Lemna minor

  • Popis výsledku anglicky

    Artificial sweeteners are common micropollutants in the aquatic environment. They were detected both in surface waters and in groundwater. Human toxicity has also been studied quite intensively but their ecotoxicity has not been studied so far. To assess the impact of four artificial sweeteners (aspartame, sucralose, saccharine, and acesulfame K) and one natural sweetener (stevioside) on freshwater plants, a growth inhibition test was set up in the macrophyte duckweed (Lemna minor). Subsequently full dose-response curves were established by exposing L. Minor plants to concentrations of each individual sweetener ranging from 6.25 mg/l up to 100 mg/l for 7 days. Three different endpoints were tested: frond number, frond area and total chlorophyll content. Tests were performed under sterile conditions. Sweeteners had various effects on Lemna plants. Saccharine, acesulfame K and stevioside did not cause any significant negative effects on any of the measured parameters. On the contrary, stevioside and saccharine caused slowly stimulative effects. Aspartame and sucralose inhibited growth parameters (frond number and frond area) but the chlorophyll content was not affected.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10511 - Environmental sciences (social aspects to be 5.7)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    36

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    386-391

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus