Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Texture profile analysis of processed cheese

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F02%3A00006888" target="_blank" >RIV/60461373:22330/02:00006888 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Texture profile analysis of processed cheese

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Fifty samples of high fat processed cheese (70 %w/w fat in dry matter, 50%w/w dry matter) were prepared from a raw material with a different degree of maturity. The TPA was determined by a texture analyser TA-XT2i (Stable Micro System, Ltd.). Analyses ofthe force-time curve led to the extraction of seven textural parameters - five obtained by measurement and two calculated from the measured parameters. A sensory analysis was performed according to the ISO standards using graphical scales. The statistically highly significant correlation between the results of the sensory analysis and the obtained values of TPA measurements were found. Sensory rigidity had a good correlation with hardness from texture profile analysis and sensory stickiness had a correlation with cohesiveness and adhesiveness from TPA. According to the obtained results the sensory analysis could be replaced by the instrumental measurement in a certain degree.

  • Název v anglickém jazyce

    Texture profile analysis of processed cheese

  • Popis výsledku anglicky

    Fifty samples of high fat processed cheese (70 %w/w fat in dry matter, 50%w/w dry matter) were prepared from a raw material with a different degree of maturity. The TPA was determined by a texture analyser TA-XT2i (Stable Micro System, Ltd.). Analyses ofthe force-time curve led to the extraction of seven textural parameters - five obtained by measurement and two calculated from the measured parameters. A sensory analysis was performed according to the ISO standards using graphical scales. The statistically highly significant correlation between the results of the sensory analysis and the obtained values of TPA measurements were found. Sensory rigidity had a good correlation with hardness from texture profile analysis and sensory stickiness had a correlation with cohesiveness and adhesiveness from TPA. According to the obtained results the sensory analysis could be replaced by the instrumental measurement in a certain degree.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2002

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Euregionale Spring-Symposium of the GDCh-JungChemikerForum

  • ISBN

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    51

  • Název nakladatele

    RWTH Aachen

  • Místo vydání

    Aachen

  • Místo konání akce

    Aachen

  • Datum konání akce

    15. 3. 2002

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku